···Okunma: 02 Nisan 2025 22:38 Danimarkalı yazar Tove Ditlevsen’in otobiyografik üçlemesinin en sarsıcı halkası Bağımlılık. Ditlevsen, bağımlılığın bireyin hayatını nasıl ele geçirdiğini, edebiyatın bu yıkıcı sürecin neresinde durduğunu, sanatçı kimliğinin ve bu bağımlılığın getirdiği yıkımı çarpıcı bir açıklıkla işliyor.
Üçlemenin bu bölümünde, sanatıyla kişisel mutluluğu arasında sıkışıp kalan Tove, başarılı bir yazar olmasına rağmen içindeki boşluk duygusunu bir türlü dolduramaz. Kötü evlilikler, mutsuz ilişkiler ve doktor reçetesiyle başlayan ilaç bağımlılığı onu yavaş yavaş tüketir. Tove, hem kendisiyle hem de onu kontrol etmeye çalışan çevresiyle sürekli bir savaş halindedir.
Yazar, önceki kitaplara kıyasla daha sert ve keskin bir üslup benimsemiş. Açık, yalın ve duygusal yoğunluğu yüksek bir anlatım tercih etmiş. Bağımlılığı romantize etmeden, doğrudan ve sarsıcı bir biçimde aktarıyor yaşadıklarını.
Bağımlılık, insanın kendine yabancılaşmasını ve yıkıcı tutkularını anlatan son derece karanlık bir metin.