2022 173. kitabı
Babası öldükten sonra annesiyle birlikte,zor koşullar altında hayatta kalma mücadelesi veren,azimli ve kararlı, okumak ve öğretmen olabilmek uğruna canını dişine takan bir genç kızın hikayesi ;”Refet” Hikayede Refet’in yokluklardan öğretmen olmasının yanı sıra dönemin sosyo-ekonomik koşulları,zengin fakir arasındaki derin uçurum,farklı sosyal sınıflardan kadınların dayanışmasını okuyorsunuz. Karakterlerin psikolojik betimlemeleri,kurgu o kadar güzeldi ki,kitabın her cümlesi gözümde film izler gibi canlandı... Türkçe’nin ilk kadın romancısı Fatma Aliye,aynı zamanda Ahmet Cevdet Paşa’nın kızı. Haliyle döneminin kadınlarına kıyasla pek çok branşta çok sıkı eğitimler almış. Romanlarında yarattığı güçlü kadın karakterlerle hemcinslerine ilham kaynağı olmayı amaçlamış. Ancak döneminde arzu ettiği ilgiyi görememiş ve ömrünün son yıllarını inzivada geçirmiş... 1897’de,bu denli güzel ve çağının çok ilerisinde yazılmış bir romanı bu kadar geç okumak beni üzdü açıkçası,keşke çok daha önce okuma fırsatım olabilseymiş. Herkese rahatlıkla tavsiye edebileceğim bir eser,umarım benim gibi okumakta geç kalmazsınız.
RefetFatma Aliye Hanım · İş Bankası Kültür Yayınları · 20187,3bin okunma