İslam mimarisinin zirve şahsiyeti
2025 11. kitabı
İslam mimarisi denilince akla ilk gelen isim şüphesiz ki Mimar Sinan’dır. İslamdaki bakış açısı, estetiği, islami ruhu, mühendisliği taşa nakış gibi işleyip camid taşa bir ruh kazandıran şahsiyet. Devlet-i Aliyenin en zirve döneminde koskoca 5 sultan görüp 4 sultana hizmet etme imkanı bulan mimarların büyüğü baş mimar. Nerdeyse 1 asırlık ömrüne sayısız ve birbirinden kıymetli eser sığdıran baş mimar. Ustalık hayatındaki en önemli eserlerin başında Selimiye Camii, Süleymaniye Camii ve Şehzade Camii gelir. Tabi o kadar kıymetli eser varki hepsini saymak zor. Asırlık ömrüne 400’e yakın birbirinden kıymetli eser sığdıran bir dahidir Mimar Sinan. Koskoca mimarı burada anlatmak nakıs olur. Tanımak ve bilmek için hayatını okumak lazım ve hatta bana göre elzem. Mimar Sinan’ı bilmeyen onun eserlerini bilemez ve anlayamaz. O taşlara şekil ve ruh veren salt bir yetenek değil, islami mimar, yaşam tarzı, bakış açısı, almış olduğu eğitim ve ona duyulan güvenin neticesinde dünya kültür mirasına ciddi katkı sağlamıştır. Mimar Sinan’ı tanımlamak için yıllar önce okuduğum bir söz çok hoşuma gidip hep o nazarla bakarım. “İslamda mimarinin cisimleşmiş şekli: Mimar Sinan” şeklindeki söz çok hoşuma gitmişti. İşte böyle bir şahsiyet idi Mimar Sinan.
Mimar SinanYavuz Bahadıroğlu · Venedik Yayıncılık · 2013921 okunma