2025 12. kitabı
Okunma: 13 Nisan 2025 00:00
Martin Eden , Jack London tarafından 1909'da yazılmış bir romandır, bilindiği üzere... Bu roman, okuyucusuna ana karakter Martin Eden'in toplumsal sınıf farkları, kişisel idealler ve hayatta başarılı olma arzusuyla mücadele ettiği bir hikayeyi anlatmaktadır. Kısaca açarsak; Martin Eden, düşük sınıftan gelen genç bir adamdır. Bir gün, zengin ve kültürlü bir ailenin kızı olan Ruth ile tanışır ve ona aşık olur. Martin, Ruth'u kazanmak için hayatını değiştirmeye karar verir. Toplumun üst sınıfına kabul edilmek ve Ruth'u etkilemek amacıyla büyük bir azimle eğitim almaya başlar. Ancak bu süreçte Martin, kendi kimliğini ve hayata bakış açısını da sorgulamaya başlar. İlk başta, kitaplar okumaya ve kendisini geliştirmeye çalışan Martin, aynı zamanda edebi kariyerini ilerletmeye çalışır. Zorlu bir yolda, pek çok sıkıntıyla karşılaşır, birçok kez reddedilir ve başarısızlıklarla mücadele eder. Fakat yılmaz ve sonunda, yazdığı eserlerle ünlü bir yazar olur. Ancak başarıya ulaştıkça, Martin'in içsel dünyası değişir. O, toplumsal sınıf farklarını, insan ilişkilerinin sahtekârlığını ve burjuva değerlerinin boşluğunu fark eder. Martin'in yaşadığı içsel boşluk ve sonunda ulaştığı yalnızlık, romanın dramatik finalini oluşturur. Öte yandan bu roman bize, toplumun sınıf yapıları, bireysel başarı, aşk ve toplumsal ideallere dair derin bir sorgulama içerir. Roman, bireylerin toplumsal yapı içindeki yerlerini, idealist düşüncelerin gerçeğe dönüşme süreçlerini ve kişisel tatminin pek de mümkün olamayacağını anlatmaktadır. Jack London'ın Martin Eden 'ı , en derin ve felsefi eserlerinden biridir ve toplumun bireyler üzerindeki etkilerini derinlemesine ele alır. Okunası bir kitap olmakla birlikte, naçizane tek eleştirebileceğim yanı, betimlemelerinin çok yoğun oluşu... Okumak isteyen ve okumakta olan herkese keyifli okumalar :)
Martin EdenJack London · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2025134,9bin okunma