·400 syf.····Okunma: 13 Nisan 2025 01:12 Yaşadığımız süre boyunca beynimiz sürekli düşünceler üretmeye devam edecek. Bu kimi zaman olumsuz, kimi zaman olumlu olsa da önemli olan bunlara takılıp kalmamaktır. Onları bir misafir gibi kabul edip, onaylayıp, misafir gibi ağırlayıp ardından serbest bırakıp gitmelerini bilmeliyiz. Onlara direnmeyiz ya da onları yargılamaz, onlardan kaçınmaya çalışmayız.
Düşünen benliğimiz arka planda çalan bir radyo gibi günün yirmi dört saatinde sürekli olumsuz hikâyeler (Felaket ve Karamsarlık Programı) yayınlamaya devam eder. Bu radyo frekansında takılı kalıp hatta sesini de sonuna kadar açarsak strese ve mutsuzluğa emin adımlarla ilerlemiş oluruz.
Yazar Russ Harris bu kitabında okuyucuya geleneksel ‘sürekli mutlu olmalıyız’ inancını sorgulatarak, bunun yerine ACT ( Acceptance and Commitment Theraphy – TR: Kabul ve Kararlılık Terapisi) temelli bir yaklaşım sunuyor. Yazar bu kitabında sürekli mutlu olma isteğinin gerçekçi olmadığını ve bu durumun sağlıklı olmadığını savunuyor. Olumsuz duygular üzerimize koşar adım gelirken bunların hayatın birer parçası olduğunu ve bunlarla savaşmak yerine olduğu gibi kabul etmenin daha etkili bir yöntem olduğunu savunuyor.
Kitapta kullanılan ACT yönetimi düşüncelerin bizi sardığı zamanlarda onlarla özdeşleşmeden gözlemlemeyi ve değerler doğrultusunda eyleme dökmeyi öğretiyor. Yazar kitabında bu yöntemi okuyucu üzerinde uygularken kullanmış olduğu dil ve yöntemleri ile okurken acaba beni zorlar mı diye düşünen birini bile etkilemeyi başarıyor.
Bu kitabın diğer kişisel gelişim kitaplarından ayıran yönünü ele alacak olursak, gerçekçi düşünce ve değer odaklı yaşam üzerine kurulu olması okuyucuda daha derin ve kalıcı bir etki yaratan kaynak haline getiriyor.
Keyifli okumalar dilerim…