Unutulmaz bir klasik Martin Eden
2025 34. kitabı
Okunma: 13 Nisan 2025 19:27
Herkesin mutlaka kendinden bişeyler bulacağı bir eser Martin Eden. Zaten okuyanların çok sevmesinin en temel nedeni bu. Yarı otobiyografik bir eser olduğu da Jack London'un hayatını araştırıp bilenlerin malumudur. Bu yönüyle de ayrıca etkiliyor kitap. Ben de bir çok okuyucu gibi bir Martin Eden olduğumu anımsadım. Yazar, eserin başkahramanı olan Martin'in aşka tutulduğu andaki hislerini, hal ve davranışlarını o kadar güzel izah ediyor ki, gerçek aşkı iyi bilen birinin kaleminden dökülen bu cümleler, yaşadığımız ama küllenen aşkları film şeridi gibi gözümüzün önünden geçiriyor. Bu etkileyici roman, sizi daha ilk sayfalarında içine öyle bir çekiyor ki, Martin'le üzülüyor, Martin'le gülüyor O'nunla kızıyor O'nunla seviniyorsunuz. Ayrıca romanda işlenen diğer konularla paralel olarak ilerleyen toplumsal konular, siyasal akımlarda bir bakıma eserin anafikrini oluşturuyor. Jack London, -sosyalist olmasına rağmen başkahramanın neden bireyselci karakter olduğu sorulduğunda- eser hakkında verdiği bir demecinde, " Aslında Martin Eden ile, bireyselciliğe ve Nıetzsche nin üstinsan fikrine karşı cepheden savaş açtığını, bunu eleştirmenlerin nasıl gözden kaçırdığını anlamadığını" söylemiştir. Bu, Martin in son hali gözönüne alındığında, yazarın ne demek istediğini ve sosyalizmin bireysellik karşısında kazandığını gösterir. Kendi sınıfının ezilmişlik, yoksulluk ve geri kalmışlığından kurtularak, burjuva üst sınıfı arasına girmek isteyen kahramanımız, azmi, kararlılığı ve zekasıyla üst sınıfı da aşarak adeta boşluğu yakalıyor. Boşluk iyi değildir tabi. Orası yalnızlıktır. Eser hakkında spolier vermek istemiyorum, bu harikulade romanı, Okumadan ölmeyin diyorum..İyi okumalar. Esen Kalın..
Martin EdenJack London · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2025135,4bin okunma