2025 27. kitabı
Sandor Marai'den sonra cok sevdiğim bir diğer Macar yazar Magda Szabo'nun Abigail'i yazardan okudugum dördüncü kitap. Okumadığım bir kitabı kaldı:Yavru Ceylan. Abigail, 14 yasinda bir genç kız olan Gina'nin hikayesi. Budapeste'de yaşayan Gina,annesini küçük yaşta kaybetmistir. General olan babası ile rahat ve konforlu bir yaşam sürdürmektedir. Ancak İkinci Ðünya savasi'nin patlak vermesiyle birlikte tüm düzenleri bozulur. Fransız murebbiyesi savaşta karşı saflarda olan Fransa vatandaşı olduğu için savaştan sonra tekrar görüşmek üzere Fransa'ya gönderilir. Gina ise Arkod adındaki bir taşra kentinde yer alan yatılı,dini bir okula gönderilir. Okul disipliniyle nam salmıştır.Gina okula ve arkadaşlarına uyum saglamakta cok zorlanır. Tek amacı vardır:Okuldan kaçıp Budapeste'ye dönmek. Babası bir ziyaretinde okula gönderilmesinin sebebini açıklandığında artık hiçbir şey eskisi olmayacaktır. Abigail sıkıntıda olanların arzularını yerine getiren bir iyilik melegidir. Okulun arka bahçesinde bir abigail heykeli vardır ve öğrenciler onun sepetine isteklerini bildiren küçük notlar bırakırlar. Ve şaşılacak bir biçimde istekleri yerine gelmektedir. Şimdi Gina'nin baska bir hedefi vardır:Abigail'in kim olduğunu bulmak. Ben romanin basinda tahmin ettim ama yazar romanin sonuna kadar bunu açıklamıyor. Savasin gercek yüzüne, direnişçilere ve milliyetcilere ,dini eğitim sistemine de yer yer eleştirel bir bakış açısı ile yaklaşır yazar. Yazardan ilk olarak Iza'nin Şarkısı 'nı okumanızı öneririm. Ondan sonra bağımlısı olacaksınız.
AbigailMagda Szabo · Yapı Kredi Yayınları · 2024282 okunma