En büyük hazine gençlik...
2025 58. kitabı
Okunma: 14 Nisan 2025 23:40
"Deniz aynandır senin; seyredersin ruhunu Dalgası yayılırken bir sonsuzluğa doğru, Farkı yoktur ruhunun acı bir uçurumdan." Charles Baudelaire Joseph Conrad’ın Gençlik adlı uzun hikâyesi, yalnızca bir deniz yolculuğunu değil, insanın iç dünyasını, özellikle de gençliğin coşkulu, gözü kara ve kırılgan hâlini anlatır. Başkarakter Marlow’un yaşadığı zorlu gemi yolculuğu, aslında hayatta herkesin geçtiği bir döneme, gençliğe bir alegori olarak karşımıza çıkar. Gemi burada yalnızca bir araç değil, adeta bir beden, bir ruh hâlidir; tıpkı insan gibi yol alırken yara alır, yanar, batar ama yeniden yola koyulur. Marlow’un içindeki gençlik de tıpkı o gemi gibi; ne kadar hasar alırsa alsın ilerlemeyi bırakmaz. Geminin sürekli arızalanması, yangın çıkması ve bir türlü hedefine ulaşamaması, gençliğin tutkularla ama deneyimsizlikle dolu kaotik dönemini temsil eder. Marlow bu yolculukta hem fiziksel hem de ruhsal olarak dönüşür. Gençlikte her şeyi yapabileceğine inanan, hayalperest ve coşkulu biri olarak başladığı yolculuk, sonunda daha gerçekçi, hayal kırıklıklarıyla tanışmış ama olgun bir insana dönüşmesini sağlar. Tıpkı Doğu’dan Batı’ya yapılan bu yolculuk gibi, insanın içinde de iki yön vardır: Doğu ve Batı. Doğu; sıcak, karmaşık, içsel ve sezgisel bir dünyayı temsil eder. Batı ise düzenli, mantıklı, dışa dönük ve yapısal olanı… Marlow’un yola çıktığı İngiltere (Batı), güvenli ama durağan bir hayatı simgelerken; ulaşmaya çalıştığı Doğu limanları (özellikle Bangkok), keşfetmeyi, tehlikeyi, bilinmeyeni ve hayali temsil eder. Bu yönüyle hikâye yalnızca bir yolculuk değil, içsel bir keşif anlatısıdır. Jeopolitik olarak da Doğu, tarih boyunca mistisizmin, kaosun ve zengin kültürel çeşitliliğin sembolü olmuştur. Batı ise rasyonel düşüncenin, sistemli ilerlemenin ve teknolojik gelişimin merkezi olarak görülür. Conrad’ın karakteri bu ikisini de yaşar: Batı’nın düzeninden çıkar, Doğu’nun bilinmeyenine yelken açar. Ve tıpkı insan ruhu gibi, bu iki uç arasında savrulurken aslında kendini bulur. Yazarın yazım dilini Amin Maalouf 'a çok benzettim. Kitap çok hoşuma gitti. Çok da aksiyon olmayan durgun bir hikaye olmasına rağmen kalbime dokundu. Sonu, başı ile sonunun bağlanması müthiş etki yarattı üzerimde. Kamerayla biri hayatımı gözetliyor hissi yarattı. O derece kendimi buldum.
GençlikJoseph Conrad · Can Yayınları · 2021445 okunma