Descartes, Nursi ve ChatGPT müritler
2025 2. kitabı
Bu kitapla beraber meditasyonları da okumuş bulunuyorum. Öncelikle şunu belirteyim ki, Meditasyonlar bu kitabın 4. bölümünün (sanırım) detaylısı gibi bir durum var. Yani önce bunu okursanız daha mantıklı olur. Descartes'in (bundan sonra "desc" diyeceğim) iki ana savı var: 1. Her bildiğimden şüphe edeyim, ve sorgulayayım. Ama ne yaparsam yapayım, şüphe duyan bir varlıktan süphe duyamıyorum. O halde şüphe eden benin, varolduğunu kabul etmek zorundayım. Bu fikir biçimsel olarak da, kurgu olarak da tutarlı. Desc kardeşime 10/10 veriyorum. 2. Zihnimde bazı fikirler var. Bunların neredeyse tamamına yakını dışarıdan neden bulabileceğim şeyler. Örneğin kafamdaki taş fikri nereden geldi diye soracak olursam, zihnim dışında, dışsal bir neden getirebiliyorum. Taşı görmüşümdür ve fikri zihnime yerleşmiştir gibi. Ayrıca ben kusurluyum, çünkü çok yanlışlar yapıyorum veya duyularım tarafından aldatılabiliyorum. Ama zihnimde kusursuzluk fikri var veya mükemmellik fikri. Ama bu fikir dışsal sebeplerle açıklanamaz çünkü dışarıda kusursuz biri yok. O halde bu fikri kafama bir kusursuz koymuştur imza niyetine. Bu savunu bence komik, hatta Desc'e olan saygımızı yitirecek ölçüde komik. Tamam anlıyorum o dönemlerde insan zihni üzerine, nöroloji ve evrim üzerine çalışmalar kısıtlı. Ama bu bahane olmamalı böyle basit bir hataya düşmek için. Hata şu: Benim dışsal bir sebep sunamıyor olmam onun dışşsal bir sebebi olmadığını göstermiyor veya Desc'in inatla vurguladığı gibi İSPATLAMIYOR. A priori fikirlerin kaynağı mesela evrim olabilirdi ve sen kusursuzluk fikrine sahip olacak bir şekilde evrimleşmiş de olabilirdin. Ama yoook, illa en dindarı ben gözükeyim. Tanrıyı ispatlayayım derdine düştün Eyy Desc. Daha kötüsü, senin ben objektif olmalıyım bakış açına yakışmayacak ölçüde önkabullerinin olması. An itibariyle ocak dışısın. Sahafta gezerken denk gelmesem okumazdım bu kitabı, ama şunu iyi farkettim. Tanrının varlığını ispatlama gayretine düşen kitaplarda üslup ve bakış açısı resmen kopya gibi. Önünüze said-i nursi kitabı koyun, bir de meditasyonlar koyun. Arada fark bulabilirseniz benden size lemalar serisi hediye. Kitap boyunca ne kadar objektifim diyen bir adamın onlarca önkabul koymasını okudum. Neyse ne ya, kendini böyle mutlu hissediyorsa bize söz düşmez. Ama galilei ile kıyas falan rollenmeler bağırttı skjwnkwjz. Desc'i kartezyenden dolayı severim, bunun dışında getirdiği metot, en azından eski metotları sorgulatması açısından yeni kapılar açmıştır. Gelelim attığım başlığa, kardeşim bela mısınız? ChatGPT'den alındığı kabak gibi ortada incelemeler yazıyosunuz? Hayır zaten bedava isteyen gidip sorsun, ordan kopyalayınca amme hizmeti mi yaptığınızı zannediyorsunu? Okuduğunuz için saygılarımı sunarım efendim.
Yöntem Üzerine KonuşmaRené Descartes · Alfa Yayıncılık · 20193,566 okunma