İnceleme
2025 3. kitabı
Okunma: 15 Nisan 2025 21:43
Tasavvufta yemek kültürü ve İslâmî gastronomiye kapsamlı bir yaklaşım arayışı içinde olanlar hemen bu eseri okumalı. Derviş Lokması nelerden bahseder derseniz, Anadolu tekkelerinin hizmetleri, tekke mutfağı ve orada pişen yemekler, dönemin şairlerinin şiirlerine döktüğü yemekle ilgili unsurlar, Mevlevi ve Bektaşi geleneğinde sofra kültürü ve sofra adabına dair ince bilgiler yer alır. Aynı zamanda dönemin kültürel yapısı, etik davranışlardaki usul ve erkanları, adabı da görmüş oluyoruz. Eski inanış ve kültürler, gelenekler, dergâhlarda derviş olmanın aşamalarından ve dervişlerin çilehanelerinden bahseder. Osmanlı mutfağında pişirilen yemek ve tatlılar, sünnet ve düğün törenleri, yeniçerilerde kutsal sayılan kavram ve inanışlar akıcı ve kapsamlı olarak anlatılmış. Zengin bir araştırma ve çeşitli kaynaklardan elde edilmiş bilgiler ve ara ara renkli olarak basılmış görseller çok hoşuma gitti. (Birçok kitap ismi not aldım) Özellikle kitabın sonunda eski dönemde yapılan birtakım yemek ve tatlıların tarifi okuyucuya güzel bir jest niteliğinde. Yazara bu derin emeğinden ve bize kazandırdığı bilgilerden dolayı teşekkür ediyorum. Güldane Gündüzöz
Tasavvuf
Derviş LokmasıGüldane Gündüzöz · Ketebe Yayınları · 202317 okunma