2025 6. kitabı
Okunma: 17 Nisan 2025 16:21
Kapitalist Gerçekçilik – Mark Fisher “Başka alternatif yok” düşüncesinin içimize işlendiği bir çağda yaşıyoruz. Mark Fisher bu kısa ama sarsıcı kitabında, kapitalizmin artık yalnızca bir ekonomik sistem olmadığını; hayal gücümüzü, umutlarımızı ve direncimizi de şekillendiren bir zihin rejimi haline geldiğini anlatıyor. Ona göre insanlar sistemin yanlış olduğunu biliyor ama değiştiremeyeceklerini de "biliyorlar" – işte bu da onları felç ediyor. Fisher buna otomatik iktidarsızlık diyor. Kitap, depresyonun bireysel değil, toplumsal bir semptom olduğunu; eğitimden sanata kadar her alanın piyasalaştırıldığını ve direnişin bile sistem tarafından yutulduğunu çarpıcı örneklerle gösteriyor. Türkiye gibi gençlerin umutsuzlukla, işsizlikle ve baskıyla mücadele ettiği ülkelerde bu kitap adeta bir ayna gibi. Çünkü burada da itiraz edenler korkuyor, ama korkması gerekenler korkmuyor. Fisher tam bir çıkış yolu sunmasa da, ilk adımın bu “gerçekçilik” maskesini düşürmek olduğunu söylüyor. Belki de en radikal şey artık: Umut etmek.
Araştırma-İnceleme
Kapitalist GerçeklikMark Fisher · Habitus Kitap · 2020115 okunma