AZİZ MİRZADE
2025 77. kitabı
Okunma: 20 Nisan 2025 20:12
"Ben; tutkumun, hırsımın ve trajedimin eseriyim. Benim gibi biri, hikayesini asla anlatmamalıydı. Çünkü benim dünyam sekizinci büyük günah olan tutkudan ibaret. Tutkuyu benden alırsanız, geriye kırk kilo et, on beş kilo kemik ve beş litre kan kalır." Bu vurucu ifade ile başlıyor koleksiyoncu Aziz, Aziz Mirzade.. Aile geleneği haline gelen koleksiyonculuğa olan tutku Aziz'i "bulunamayanı" aramasına sevk ediyor. Himayesine alacağı büyük ressam Timur ile de o zaman karşılaşıyor. Ancak Timur'un kendisine hazırladığı "sürprizden" henüz habersiz. Koleksiyoncu Aziz Mirzade, keşfi olan Timur'un intiharının onuncu yılında bir bilinmeze dalıyor. Yıllar sonra ortaya çıkan yeni bilgiler Aziz'i araştırmaya sevk ediyor. Bazı sorulara cevap aradığı bu yolda, tutkusu, egosu, gururu ile yüzleşiyor; içindeki başka benlikle karşılaşıyor. Kitabı okurken özellikle tablolar ve gramafonda çalan şarkılar başta olmak üzere sanata doyduğumu söylemem gerek. Yavuz Ekinci , hikayeyi Dante Alighieri 'nin İlahi Komedya 'sına o kadar düzgün oturtmuş ki, kitabı okuyan herkesin bölümlerini tek tek hayalinde canlandırabileceğinden eminim. Kitapta müzayedelerde, karakterlerin evlerinde ismi anılan tabloları okuma esnasında incelemek eseri daha sürükleyici hale getirdi. Büyük yazarlardan ve felsefecilerden yapılan alıntıları, onların Aziz karakteri üzerinden yorumlanmasını ayrıca sevdim. Aziz'in endişesini, hayal kırıklığını ve içinde bulunduğu diğer bütün karmaşık duygularını hisettim. Cennet, Cehennem ve Araf üçgeninde Aziz'in vereceği üç karar ile eser devam ederken, yanıtını bulamadığımız ve belki de kendimizle yüzleşmemizi sağlayacak bir soru ile daha karşı karşıya kalıyoruz. Kitabın sonunda her ne kadar o soruya cevap olmasa da biz okurların vicdanımız ve benliğimizle bir karar verebileceğimize eminim. Ben oldukça keyif aldım, sizler de okumalısınız..
AzizYavuz Ekinci · Everest Yayınları · 2025186 okunma