Puan vermedi·264 syf.····Okunma: 12 Nisan 2025 09:28 Connell ve Marianne, birbirini tanıyan birer yabancılar aslında. Kitap, yazarının da biraz hayatından kesitler taşıdığı, onun geçmişine perde araladığı da söyleniyor ve bu da bir nevi kitabın İrlanda'da geçmesini doğruluyor diyebiliriz.
Marianne, zengin aileye mensup denilebilecekken ruhunda kıyıda köşede kalmış duygularını kullanıyor. Okulda sürekli sevilmeyen, garip bulunan, deli olduğu düşünülen, uzun okul eteği uyumlu kalın tabanlı ayakkabılar giyen, pek arkadaşı olmayan ama tartışmayı çok seven bir kız, özellikle de öğretmenlerle. Renkli ve canlı kişiliğini lisede göstermeye pek fırsat bulamamış.
Öte yandan Connell ise parlak, dikkat çekici dış görünüşü sayesinde hemen herkesin gözdesi; okulda onu sevmeyen yoktur belki de. Özünde utangaç ve içe kapanık olan Connell bu tarafını popülerliğiyle saklıyor. Okul futbol takımının parlayan oyuncusu ve kızların favorisinin bu kişiliğini bir tek Marianne biliyor.
Lise son sınıfta ikisinin de zıt karakterlere ve hayatlara sahip olmalarına karşılık üniversiteye geçtiklerinde her şey tepetaklak oluyor. Roller değişiyor, üniversiteden önceki halleri ve üniversiteye geçen insanların nasıl değiştiklerine ve nelere sahip olduklarına, neleri kazanıp nelerden kayıp verdiklerini gerçekçi bir güzellikle anlatmış yazar.
Yazarın okuduğum ilk kitabı olmasına rağmen üslubunu ve tekniğini biraz garip bulsam da olayları, sade ve yalın konuşmalarla sürdürdüğünü fark etmedim değil. Ani zaman atlayışları, geriye dönüşler belki hemen anlaşılmayı zorlaştırıyordu evet ama farklı tarzıyla dikkat çekiyordu yazar. Gençlik romanları okumayı sevmememe rağmen bu benim için keskin bir kategoride sınırlandıramadığım bir kitap olmuştu.