2025 4. kitabı
Okunma: 18 Nisan 2025 00:00
Yazarımız Cengiz Aytmatov’u biraz araştırdığımda gençliği sıkıntılı bir döneme denk gelmiş. II. Dünya savaşının etkilerini yakından hissetmiştir. Bu yüzden eserlerinde genellikle savaş, toprak, aşk gibi temalara değinmiştir. Cemile kitabı, Aytmatov’dan okuduğum 3. eser oldu. Gün olur asra bedel, Toprak Ana ve şimdi de Cemile… Hepsinin ortak konusu ise 2. Dünya savaşında yaşanılan zorluklar, hayatta kalma çabaları, toprağa bağlılık olmuş. Cemile yazarın ününün yayılmasına vesile olan bir hikayedir. Baş karakterimiz Cemile güzel, asi , cesur ve elinden her iş gelen bir kadındır. Savaştan önce Sadık ile evlenmiş ve soylu bir aileye gelin gitmiştir. Savaş olunca köyün neredeyse bütün erkekleri cepheye gittiği için Sadık da bunlardan biridir. Bu yüzden Cemile kaynanası ve kayınbiraderiyle yaşamaya başlamıştır. Günleri, cepheye erzak götürmekle geçtiği için vaktinin çoğunu kayınbiraderiyle birlikte tarlalarda geçirir. Yine o günlerde erzak götürmeye yardım eden bir savaş gazisi Danyal ile yolu kesişir. Cemile, bu içine kapanık olan Danyal’dan hiç hoşlanmaz hatta onunla alay etmeye, uğraşmaya başlar. Kayınbiraderi de Cemile’ye ayak uydurur. Fakat bir gün şakanın dozunu artırıp Danyal’ a yüklenirler. Bu olaydan sonra Danyal ile aralarında olanlar farklı bir boyut kazanır. Kitap ilerledikçe Cemilenin kendi içinde sakladığı duyguları gün yüzüne çıkmaya başlar. Kitap kayınbiraderin ağzından anlatılmıştır. Yasak bir aşk hikayesi olan bu eser ilk sayfalarda düşündüğüm gibi olmadı biraz ters köşe yaptı. Sürükleyici ve akıcı bir eserdi. 75 sayfadan oluştuğu için çerez bir kitap. Okuyacaklara keyifli okumalar dilerim
Edebiyat & Roman
CemileCengiz Aytmatov · Ketebe Yayınları · 202144,5bin okunma