2025 24. kitabı
Okunma: 27 Nisan 2025 14:27
~"Semerkant, Dünya'nın ezelden beri Güneş'e çevirdiği en güzel yüz. " ~"Semerkant'ta zaman felâketten felâkete, bir yıkımdan diğerine yuvarlanarak akar. " Amin Maalouf'un dört bölümden oluşan, hem tarihsel hem de kurgusal karakterlerden oluşan romanı Semerkant. Sadece Semerkant'ı değil, Nişapur'u, İsfahan'ı, Tebriz'i hatta tüm İran topraklarını, siyasetini, tarihini, insanlarını okuyoruz bu romanda. Beni en fazla etkileyen ilk iki kısımdı. Dünya tarihine damga vurmuş üç ismi ve yollarının kesişmesini okumak çok heyecanlıydı. Felsefeci, matematikçi, astronom ve şair Nişapurlu Ömer Hayyam.. Siyasetname'nin yazarı, büyük devlet adamı Nizamülmülk.. Haşşaşinlerin kurucu lideri, Alamut'un komutanı, şeyhi Hasan Sabbah.. Amerikalı Omar ve İran Prensesi Şirin'in Hayyam'ın Rubaiyatı etrafında şekillenen aşkı ve Titaniğin batması ile okyanusun derinliklerinde kaybolması ile son bulması üzücüydü. Yazarın başka kitabını okuyacağımı sanmıyorum çünkü gayet açık bir şekilde Selçuklu ve Türk düşmanlığı var.
Edebiyat & Roman
SemerkantAmin Maalouf · Yapı Kredi Yayınları · 202374,6bin okunma