Satranç, Stefan Zweig 'in içinde bulunduğu dönemi -özellikle Naziler yönünden- ilginç bir satranç oyunu ve birbirinden değişik karakterlerle anlattığı psikolojik romanı diyebilirim. Satranç kısacık bir kitap ve bu kısacık kitapta dönemin hissiyatı olabilecek en iyi şekilde yansıtılmış.
Dr.B'nin içsel ve aslında kendine karşı verdiği mücadeleler, delirmemek için satranca sığınırken satranca takılı kaldığı için delirmenin sınırında gelip gitmeleri, Czentovic'in donukluğu ve ilk bakışta farkedilmeyen ama sonlara doğru insanın sinirini bozan sinsiliği ve en önemlisi bu iki zıt karakterin tahlillerini yapan adı bilinmez o başrol. Kısacası karakterler üzerinden ilerleyen bu uzun hikayenin beni ne kadar etkilediğini anlamışsınızdır.
Farklı ve insanın bir oturuşta bitirmesine rağmen uzunca üzerinde düşünebileceği bir eser. Klasik okumayı en sevmeyenlere bile önerebileceğim bir kitap Satranç. Hem okuması kolay hem akıcı hem de bir oturuşta bitirip edebi doyum alınabilecek bir kitap. Şimdiden okuyanlara iyi okumalarr
Bu yorumun altına farklı klasik önerilerinizi bekliyorumm
SatrançStefan Zweig · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2020279,6bin okunma