Dört bin yıllık geçmişe sahip bir hikaye: Çöl Çiçeği
2025 28. kitabı
Okunma: 24 Nisan 2025 17:01
Eser insanı derinden sarsan bir yaşam öyküsünü anlatıyor. Somali çöllerinden Londra podyumlarına uzanan bu yolculuk, sıradan bir başarı hikayesi değil; bir hayatta kalma, direnme ve ses olma mücadelesi. Kitabı olumlu ve olumsuz taraflarıyla iki aşamada değerlendirmek bence daha iyi olacak. Kitabın en güçlü yanı, Waris Dirie’nin yaşadıklarını olduğu gibi, sansürlemeden aktarması. Kadın sünneti gibi tabu konuları açık yüreklilikle anlatması hem cesurca hem de çok önemli. "Aaa, kadın sünneti de neymiş" diyenleriniz olacaktır. İşte Afrika’daki dört bin yıllık bu geleneğin ne olduğunu öğretiyor bize ve tüm dünyaya. Bunu aktarırken yazar çocuk yaşta maruz kaldığı fiziksel ve psikolojik şiddeti ne dramatize etmiş ne de basitleştirmiş. Ayrıca, sadece yaşadıklarına değil, daha sonra bu konuda yürüttüğü mücadeleye de yer vermesi kitabı sosyal açıdan daha anlamlı kılıyor. Gelelim negatif kısımlarına. Her ne kadar konu çarpıcı olsa da anlatım dili zaman zaman yüzeysel kalıyor. Özellikle edebi anlamda çok şey bekleyenler için dil oldukça sade ve yer yer dağınık gelebilir. Bazı bölümler hızlı geçilmiş, detaylandırılsa daha etkileyici olabilirdi. Ayrıca kitabın son bölümlerinde tekrara düşüldüğü hissi oluştu bende. Kahramanımızın model olma süreci fazla yüzeysel geçilmişken, bazı noktalar gereksiz uzatılmış gibi. Kitap okurun empati duygusunu tetikleyen, düşündüren ve zaman zaman insanı öfkelendiren bir kitap. Herkesin bilmesi gereken gerçekleri ortaya koyması açısından çok kıymetli. Edebi yönden çok güçlü olmasa da anlattığı hikâye o kadar sarsıcı ki, bu eksiklikler göz ardı edilebilir. Kadın hakları, kültürel travmalar ve bireysel mücadeleler üzerine okumalar yapan herkesin kitaplığında bulunması gereken bir eser.
Çöl ÇiçeğiWaris Dirie · Bilge Kültür Sanat Yayınları · 201411,6bin okunma
1.259 Gösterim
Güzel bur inceleme olmuş; teşekkürler. Listeme ekledim.
Keyifli okumalar dilerim 😃
Güzel bir inceleme olmuş, kalemine sağlık 😊
Teşekkür ederim 🤩
Detaylı ve güzel bir inceleme olmuş 👏
Teşekkür ederim 🤩