Puan vermedi·104 syf.····Okunma: 30 Nisan 2025 01:16 Jean Teulé’nin Dansa Davet kitabı, 1518 yılında Strasbourg’da yaşanan dans histerisini konu alıyor. Ancak yazar bu olayı sadece ilginç bir tarihsel anekdot olarak bırakmıyor. Dönemin trajik şartlarını—halkın açlıkla, yoksullukla ve çaresizlikle sınanmasını—ve bu uğurda kendi çocuklarına bile zarar vermelerine yol açan bir dizi olayı ustalıkla birbirine bağlıyor.
Kitapta anlatılanlar, bir çılgınlık nöbetinin ötesinde, umudunu yitirmiş bir halkın varoluş çığlığı gibi. Ne din adamları ne yöneticiler ne de sevdikleri bu insanları durdurabildi. Çünkü ortada durdurulacak bir eğlence değil, dayanılmaz bir hayatın dışavurumu vardı. İçeride ruhban ve soylu sınıfın bitmek bilmeyen baskısı, dışarıda Osmanlı askerlerinin şehre gireceği söylentileri, halkın üzerinde bir korku bulutu gibi dolaşıyordu. Jean Teulé, dönemin Avrupa’sını saran buhranı anlatırken o sırada başlamış olan reform hareketlerine de göndermeler yapıyor; Martin Luther’in ayak sesleri sokaklarda yankılanırken halkın bastırılmış öfkesi dans ederek gün yüzüne çıkıyor. Kitap, tarihsel olayları kurguya yedirme biçimiyle hem düşündürüyor hem de tüyler ürpertiyor.
Jean Teulé aslında bir karikatürist ve gazeteci. Bu özelliği, kitabın diline de yansımış: hem görselliği yüksek hem de keskin bir anlatım var. Olayları çarpıcı, hatta zaman zaman sarkastik bir bakış açısıyla aktarırken, dönemin trajedisini göz ardı etmeden okura hissettirmeyi başarıyor. Dansa Davet, tarihsel gerçeklerin ardındaki insan hikâyelerini görmek isteyen, toplumsal buhranların birey üzerindeki etkisini merak eden ve sıradanın dışında bir okuma arayan herkes için güçlü bir öneri.