Voltaire'nin Bu Eseri Üzerine Birkaç Söz
2025 14. kitabı
Voltaire ’nin yazdığı bu esere göz atmak yerinde olacaktır. Hem kısa oluşuyla okuyucuyu yormuyor hem de hikâyeleriyle akıcı bir anlatım sunuyor. Eserin başkahramanı Sadık, erdemli, dürüst ve bilge bir kişidir. O, mutluluğu arayan bir insandır. Önce bu mutluluğu evlilikte bulmaya çalışır; ancak yaptığı iki evlilik de hüsranla sonuçlanır. Bu deneyimlerin ardından, mutluluğun evlilikte olmadığını fark ederek kendini doğa bilimlerine adar. Sadık’ın bundan sonra başına gelenler ise kitapta oldukça sürükleyici bir dille anlatılır. Kitabı okurken ve bitirirken aklıma sık sık şu söz geldi: “Bu da geçer ya Hû.” Aynı zamanda Friedrich Nietzsche 'nin "Amor Fati!" yani "Kaderini Sev!" felsefesi de zihnimde yankılandı. Hayatta her şeyin sürekli bir değişim içinde olduğu ve hiçbir olayın kalıcı olmadığı bir kez daha anlaşılıyor. Kitap boyunca, hiçbir şeyin göründüğü gibi olmadığını ve bu düşüncenin Sadık’ın bilgeliğiyle ne kadar uyumlu olduğunu görmek de mümkün. Sadık’ın içsel yolculuğunu ve başından geçenleri daha yakından tanımak isteyenlerin, bu kısa ama derinlikli esere mutlaka göz atması gerekiyor.
Sadık veya KaderVoltaire · İş Bankası Kültür Yayınları · 20231,994 okunma
1 +1'leme