2025 21. kitabı
Okunma: 02 Mayıs 2025 22:15
Birbiriyle bağlantılı toplam yirmi beş makaleden oluşturulmuş olan bu kitabın ortaya çıkması için harcanan emeklere ve bu çalışmada yazarıyla birlikte İstanbul Eski Şark Eserleri Müzesi Tablet Arşivi uzmanları Hatice Kızılyay ve geçen yıl Kasım ayında kaybettiğimiz ünlü Sümerolog Muazzez Çığ'a olan saygım bir kez daha arttı. Çünkü bu insanlar birçok kaynak ve eseri elle kopyalayarak uzun uğraşlarla ortaya koymuşlar. Kitabın bölümlerinden dikkat çekici bazı meseleleri de paylaşmak isterim. Sümerlerdeki eğitim programları öğretmen merkezli yaklaşımla hazırlanarak ortaya konulmuş. Öğretmenin maaşını eğitim alan zengin öğrencilerin aileleri karşılıyor. Bu durumda fakirler için eğitim almak çok zor. Öğretmen yapılan ödevi beğenmediğinde sopa kullanıp öğrenciyi dövebiliyor. Öğrenci dayak yememek için de ailesiyle konuşup öğretmeni yumuşatmak için yağcılık yapıyor. Böylece Sümerlerde "ilk yağcılık" örneğiyle karşılaşılıyor. Öte yandan dinden bağımsız "lâik" bir eğitim verilirken okula sadece erkek çocukları gidebiliyor...Sami kökenli Akadlar tarafından fethedilen Sümerliler "dil" çalışmalarına önem vermeye başlıyorlar. Din, bilim, edebi ve tarih anlayışlarıyla ilgili kayıtlar bulunmuş olsa da Sümerlilerin bunlara ait ne düşündükleri pek bilinmiyor. Yine yasalarla ilgili derlemeleri varolmasına rağmen hukuk kuramlarıyla ilgili hiçbir ifadeye rastlanmamış. Özellikle inanları tarafından kutsal kabul edilen kitaplarda bahsi geçen "yaradılış" "Nuh tufanı" "Mesih inancı" "tanrıların gazabı" "cennet tasvirleri " gibi birçok meselenin benzerlikleri de dikkate şayan konulardı. Yine Sümerlerde "ilk cinsel simgecilik" meselesinde erotik deyim ve ifadeler olduğu gibi ifade edilmiş. Çağdaş tarihçiler için de Sümerlilerin bu tutumu onlara kolaylık sağlamış. Dili ve okunması birazcık ağır olan bu akademik zenginliği de tavsiye etmiş bulundum. #kitabim #tarihsümerdebaşlar #samuelnoahkramer #sümerolog #sümeroloji #arkeoloji #neokudum #okudumbi̇tti̇ #okudumokuyun #okuyucuyorumu #kitaptahlili #okuyucu #kitabimkahvem #neokusam #booksreading #booksbooksbooks #önerikitap #bookstagram #kitabadair #kitapsayfaları #kitaplığımdan #muazzezilmiyeçığ #tavsiyekitap
Tarih Sümer'de BaşlarSamuel Noah Kramer · Kabalcı Yayınevi · 2020753 okunma