2025 2. kitabı
Okunma: 03 Mayıs 2025 23:32
Uzun zamandır bir romanı bu kadar merak ederek okuduğumu hatırlamıyorum. Dizi izler gibi okudum diyebilirim. Okumadığım anlarda sürekli “Acaba ne olacak?” sorusu kafamda dolanıp durdu. Kısacık bir ara bulduğum her an kitabın başına oturdum. Gözlerim kapandığı halde az önce kitabı bitirebildim. Tek kelimeyle şahaneydi. Bu incelemeyi ileride okuduklarımı unutma ihtimalime binaen biraz özet niteliğinde yazacağım. Bu hususu kitabı henüz okumayan okurların bilgilerine sunarım. Ezilenler, 1861 yılında yayımlanan ve Dostoyevski’nin sürgün sonrasında yazdığı romanlardan biridir. Eser, Vanya’nın yaşadıklarını kendi gözünden anlattıklarıyla şekillenmektedir. Kitabın ana karakterleri anlatıcı Vanya, gizemli bir öksüz olan Nelli, Vanya’nın aşkın da ötesinde bağlı olduğu Nataşa, kötü kalpli ve içten pazarlıklı Prens, bulunduğu kabın şeklini alan saf Alyoşa, gururlu bir baba olan İhmenev ve İhmenev’in eşidir. Ana hikaye dürüst ve gururlu İhmenev’in Prens ile başlayan samimiyetlerinin tatsız bir dava ile devam etmesine sebep olan olaylar ile başlamaktadır. Anlatıcımız Vanya, İhmenevlerin manevi oğludur ve sevgili Nataşa’ya derinden sevdalıdır. Vanya halihazırda yükselişte olan bir yazar olup geçimini yazdığı yazılardan karşılamaktadır. Kitapta B. ile anılan ünlü eleştirmen Belinski kastedilmiş olup B.’nin Vanya’nın ilk eserini beğendiğinden bahsedilmektedir. Bu detay bende Dostoyevski’nin kendini kısmen de olsa Vanya karakteri ile örtüştürdüğü ve kendisinin de ilk eseri olan İnsancıklar romanına Belinski tarafından yapılan eleştirileri biz okurlara hatırlattığı düşüncesini uyandırdı. Kitabın beni en etkileyen yanı ise baba-kız ilişkisinin anlatılış biçimiydi. Kendi babamı anımsamış olduğum için de olabilir bu. Bir babanın evladına olan öfkesinin hiçbir zaman sevgisinden bir şey eksiltmeyeceği ancak bu kadar güzel aktarılabilirdi. Kavuşma anında gözlerim dolduğunda anladım. Kitaptaki her olay zincirin birer halkası olup sonunda öyle güzel bir kolye oluşturdu ki yıllar geçse de okuduğum andaki hislerimi unutmayacağım ve bu kolyeyi her zaman hatırlayacağım.
EzilenlerFyodor Dostoyevski · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202223,8bin okunma