İnanılmaz güzel bir kitap daha. Mükemmel bir macera ve müthiş bir son.
Değişimler Serisinin 2. kitabı Korsan Kral öyle güzel kurgulanmış, öylesine ince ince, ilmek ilmek örülüyor ki, kitabın ilk sayfalarından itibaren sürekli şu soruyu soruyorsunuz kendinize; "şimdi ne olacak?" Hadi tamam söyleyeyim, çok fena şeyler olacak, hem de çok!
Unutulmuş Diyarlar efsanesinin başından sonuna kadar okumuş okurların genel yorumu "Değişimler Serisi diğer kitaplara göre biraz daha zayıf".
Hayır değil!
Korsan Kral kitabı da çok iyi kurgulanmış, Faerun un dönemsel ve tarihsel akışına müthiş uygun bir kitap olmuş. Hadi gelin birlikte oturtalım taşları yerine;
DİKKAT, SPOILER İÇEREBİLİR!
Önce biraz tarih:
Faerun tarihine hakim olmayanlar için hızlı bir özet geçmek gerekirse, Anayurt kitabında tarihler 1297 DR göstermekte, Buzyeli Vadisi Üçlemesinin başlangıç kitabında ise tarihler 1351 DR.
Kahramanımız Drizzt Do’Urden’in dostlarıyla birlikte kendi ırkıyla savaştığı Maceralar serisinin 4 kitabı 1357 DR ve 1364 DR yılları arasında geçiyor.
1364 DR ve 1369 DR yılları arasında Karanlığın Yolları ve Kiralık Kılıçlar serileri devam ediyor.
NOT:Tam bu yıllarda kronolojik olarak kitap atlamaları oluyor. Seriyi sıkı takip edenler bilir. Küçük bir araştırma yaparak da kitap okuma sırasını bulabilirsiniz.
1370 DR yılı, Avcının Kılıçları serisinin geçtiği ve artık halihazırda okuduğumuz Değişimler Serisine geçiş yaptığımız yıl. 1372 DR Ork Kral ve 1376 DR Korsan Kral kitaplarının geçtiği yıllar.
Şimdi bunları neden yazdım oraya gelelim;
Tüm bu efsaneyi okurken tanıştığımız karakterler, şehirler, coğrafya,kısaca Faerun dünyası ve üzerinde yaşanan siyasi gelişmeler, politik oyunlar ve iyi ile kötünün dengesi, bu dengenin ortaya çıkarttığı maceralar silsilesi;
Her şey, ama neredeyse her şey bu kitapta bir araya geliyor ve ortaya muazzam bir kaos çıkıyor.
Ve işin kötüsü bu kaos Luskan şehrinde çıkıp şehri kelimenin tam anlamıyla bir harabeye, anarşinin hüküm süreceği, artık korsanların kendi tabirleriyle "serbest liman" haline getiriyor.
Bu kaos yaşanırken biz de eski bir çok dost, düşman kim var kim yok hepsine biraz biraz merhaba diyoruz. Ve tabi ki eski bir çok dost ve düşmana da veda ediyoruz.
Müthiş!
Kimler kimler yok ki!
Jarlaxle, üzümlü kekim benim :) hatırladınız mı? Hatırlayacaksınız. Morik, azılı hırsız ve katil, hatırladınız mı? Evet o da bizimle. Kimler kimler, yok yok. :)
Ama dönelim biz kilit karakterimize;
Ya, dönelim, tabi dönelim ama şimdi bu bilgi size acayip spoiler olacak. Çok kilit bir bilgi. İncelemeye yazıp yazmamak konusunda çok kararsızım.
Deneyelim;
Şimdi yukarıda tarihi bilgiler vermiştim, hangi kitap/seri hangi dönemde geçiyor diye. Heh bende henüz okumadım ama Örümcek Kraliçe'nin Savaşı serisi de 1372 DR ve 1373 DR yılları arasında geçiyor. Muhtemelen (henüz okumadım) orada bir şeyler oluyor ve Üzümlü Kekim Jarlaxle orada bir haltlar karıştırıyor ve bundan üç yıl sonra acayip güçlü bir şekilde gelip Luskan da ortalığı ateşe veriyor. :)
Galiba :D bilemedim tabi hiç alakası da olmayabilir. :)
Şunu biliyoruz tabi ki, Jarlaxle üzümlü kekim, önceki incelemelerimde yazmıştım, KATIKSIZ BİR DROW. :) #261367261
Kaos, adamın aldığı nefes. Kaos, parmağını her kıpırdattığında ortaya çıkan, bir mumu söndürmek için üflediğinde bir şehiri yakacak bir yangın çıkartacak kaos. Jarlaxle, kaos için yaratılmış, entrika ve zekanın kaosla birleşmiş ve vücut bulmuş hali.
Sadece birazcık keyif almak için bile koca bir şehri kaosa sürükleyebilecek, bir an içten bir kahkaha atıp arkasını dönüp yürüyüp gidebilmek için ezeli düşmanının canını bağışlayacak, asla ne yapacağını ve tabi gelecek üzerine ne planlar yaptığını bilemediğimiz drow;
Jarlaxle :)
Koca bir şehri sadece biraz keyif alabilmek için kaosa sürükledin.
Kitaptan:
"Luskan öldü," dedi Drizzt.
"Sizin için kesinlikle," diye katıldı Jarlaxle. "Dirilmesi mümkün değil."
Jarlaxle, üzümlü kekim benim. :) Sen katıksız bir drowsun. :)
Korsan KralR. A. Salvatore · Laika Yayıncılık · 201081 okunma