Melankoli 1-2 Jon Fosse’nin 1995 ve 1996'da iki cildi tek kitapta yayınlanan romanlarıdır ve Norveçli gerçekçi ressam Lars Hertervig’in hayatından esinlenmiştir.
Kitap, bir sanatçının içsel dünyasına ve aklın sınırlarında dolaşan bir zihnin çözülüşüne dair derin bir anlatı sunar.
Hertervig’in gençliğine odaklanan bu roman, içsel sıkıntının, bastırılmış arzuların ve yalnızlığın diliyle örülüdür.
Fosse, Hertervig’in zihinsel çözülüşünü iç monologlarla ve kesintili bilinç akışıyla anlatırken, okuru karakterin içine çeker. Cümleler uzundur, tekrarlarla doludur ve bazen bilinçdışının içine doğru ağır ağır sürükleniriz. Bu da metni neredeyse hipnotik kılar. Melankoli, sadece bir sanatçının hikayesi değil, aynı zamanda yaratma arzusuyla delilik arasında gidip gelen bir insanın evrensel acısıdır.
3. ciltte, ilk romanda odaklanılan ressam Lars Hertervig’in ölümünden çok sonra, onun kız kardeşi Oline’in yaşlılık dönemine tanıklık ederiz. Roman,
Hertervig’in yaşamına ve ölümü sonrasındaki yankılarına, onunla bağ kurmuş bir kadının gözünden bakar.
Oline karakteri üzerinden anlatılan bu kitapta Fosse yine bilinç akışına dayalı bir anlatım kurar.
Oline’in zihninde geçmiş ve şimdi iç içe geçmiştir; hatıralar, suçluluk, pişmanlık ve yaşlılığın yalnızlığı metni sarar.
Fosse, dilin sınırlarını zorlamadan, sessizlikler ve tekrarlar aracılığıyla derin bir iç dünya sunar.
Bu ikinci cilt, Melankoli’nin ilk kitabındaki yoğun bireysel çöküşe karşılık daha sessiz ama bir o kadar da dokunaklı bir hüzün barındırır.
Yazarımız Jon Fosse'yi kısaca tanıyalım: Jon Fosse
Jon Fosse, 1959 yılında Norveç'in Haugesund kentinde doğmuş, çağdaş edebiyatın en önemli isimlerinden biridir. Roman, tiyatro, şiir ve deneme türlerinde eserler vermiştir. Minimalist dili, sessizlikle örülü anlatımı ve varoluşsal temalarıyla tanınır. Eserlerinde genellikle yalnızlık, ölüm, inanç, zaman ve melankoli gibi ağır temaları işler. 2023 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görülmüştür.