2025 66. kitabı
Okunma: 06 Mayıs 2025 10:27
AY DÜŞERKEN ~ NADIA HASHIMI İçerik; Dram & tarihi kurgu Bildugsroman / Oluşum romanı 1980’li yıllar, Afganistan Yetim bir kız Fereiba Çocukları için mücadele eden bir kadın Savaştan kaçış Umuda yolculuk 514 sayfa Merhaba dostlarım… #kabuğunukıraninci #penceresizev ve #yıldızlaragülümseyenkız kitaplarıyla kalemine aşina olduğum @nadiahashimibooks nin #aydüşerken kitabının yorumuyla geldim. Kitap iki bölümden oluşuyor. İlkinde doğumda annesini kaybeden Fereiba adlı yetim bir kızın üvey annesi, kardeşleri ve geniş ailesiyle olan hikayesi anlatılıyor.Hayata annesiz olarak başlayan Ferebia, üvey annenin şiddetine maruz kalmasa da sevgisini de hissetmemiştir. Annesinin ölümünden sonra babası ise kendi halindedir. Sevgisini hep yanında hissettiği büyükbabası da vefat edince kendini meyve bahçesinde teselli eder. Aşkı, hayal kırıklığını, unutulmuşluğu ve yalnızlığını burada tadar…Çocukluğundan başlayarak evliliğini, ailesini, çocuklarını, Afganistan’ın iç savaşa sürüklenmesini, eşini kaybedişini ve ülkenden kaçışını Fereiba’nın ağzından dinliyoruz. İkinci bölümde ise Afganistan’dan başlayarak İran, Türkiye, Yunanistan, İtalya, Fransa ve son olarak Paris’e giden umut yolculuğuna tanık oluyoruz.Hem de nasıl bir yolculuk.Fereiba’nın on dört yaşında ki oğlu Saleem’in çocuk olarak çıktığı yolculuğa adam olarak tamamlaması yürekleri burkuyor.Saleem’in ağzından dinliyoruz çoğu yeri.Fereiba ve üç çocuğu için bu yolculuk bir savaştan kaçış, umuda varış hikayesi… Tüm dünyanın sorunu olan mülteci sorununu çok gerçekçi ve net bir şekilde yansıtmış yazar.Bu kitabı okuyup Fereiba ve çocukları için üzülüp mültecilere burun kıvıramazsınız artık.İnsani duygularınız kabaracak.Her zaman dediğim gibi kimse vatanını,ailesini geçmişini bırakıp mülteci olmayı kabul etmez.Bu konuda hassas olduğum için bu kitap beni ayrıca etkiledi.Elimi uzatıp yardım etmek istedim Fereiba’ya… Dram ve dönem hikayelerini sevenler için unutamayacağınız bir okuma olacaktır.Tavsiyemdir mutlaka #okumalistem de 1548.kitabı… #aydabirarkadya grubumda ve Melis Ünler nin #cevizinseçkisi için okudum. @arkadya_kitap @aydabirarkadya #arkadyayayınları #arkadyakitap #nadiahashimi
Ay DüşerkenNadia Hashimi · Arkadya Yayınları · 2024526 okunma