MİT teşkilatının 90 lara kadar olan hikayesi
2025 12. kitabı
Okunma: 07 Mayıs 2025 21:53
Soner Yalçın Tağut , Binbaşı Ersever'in İtirafları , Teşkilatın İki Silahşoru kitaplarını okumuştum dil olarak bu kitaba göre çok daha iyiydiler. Bu kitap; Hiram Abbas (bay pipo) isimli Mit mensubunun hayatını anlatırken Mit içinde süren güç çatışmalarını, Mit teşkilatının kuruluşunu ve ülkenin 50'li yıllardan itibaren başlayarak yaşanan olayları siyasi gelişmeleri ve çekişmeleri 90 lı yıllara yani Hiram Abbasın suikast ile öldürülmesine kadar olan süreyi anlatıyor. Kitabın karışık olmasının sebebi bu kadar çok geniş konuya değinirken ayrıntılı bilgiler vermeye çalışması olabilir. Soner Yalçın solcu bir gazeteci olarak kendi bakış açısı ile bakmış olaylara. Her ne kadar olayları anlatıyor olsa da kendi görüş açısından kurtulamadığı yerlerde hatalar yaptığı olmuş. Bu hatalardan eğirdirde bulunan dağ komando okulunun ABD isteği ile 50'li yıllarda açılmış olması iddiasının doğru olmaması gibi. Kitap boyunca siğer kitaplarda da yaptığı gibi askeri vesayiti eleştiren darbeler sürekli olumsuz bakan soner yalçın kara kuvvetleri komutanı Gürler ve Hava kuvetleri Komutanı Batur'un 71 muhtırası ile solcu subaylardan gelecek olan darbenin önünü kesme çabasını ise komutanları suçlarıcı şekilde anlatmış. Çok ilginç normalde demaokrasi kahramanı olarak yazması lazımdı "Gürler ve Batur, devrim isteyen kurmaylarını duymuşlar, anayasasına kadar yeni bir rejim hazırlayıp anahtarı kendilerine uzatanlara sırtlarını dönmüşlerdi."(S.151) Bunların dışarısında kitabı okuyarak teşkilat içerisinde ne tür mücadelelerin verildiğini ve ne kadar çirkinleştiğini göreceksiniz ve gördükçe şaşkınlıktan merakla diğer sayfalara geçeceksiniz. Teşkilat içerisinde CIA servisinin çok etkili olduğunu ve bir çok yapılanmasını onların oluşturduğu kısmen bile doğru olsa çok vahim bir durum. Teşkilatın bir dönem ABD telkinleri ile nerdeyse sadece solcuları izlediğini hatta başka bir çok konuda istihbarat toplamadığını, siyasi partileri liderlerini milletvekillerini dinlemesini, tutulan raporların yasa dışı şekilde başka ellere ulaştığını ise üzülerek okudum. Kitabı okuduğumda dediğim ilk şey teşkilat umarım artık bu halde değildir demek oldu.
Bay PipoSoner Yalçın · Kırmızı Kedi Yayınevi · 20214,528 okunma
Eski baskısı var ve çok küçükken okumuştuk böyle kitaplara küçükken başladı merak 9-10 yaşında