Latin Amerika edebiyatından Pilar Quintana'nın Köpek romanı kendini sorgulama romanı olarak karşımıza çıkıyor. Tüm novella boyunca bize şu soruyu soruyor yazar; Kimsiniz?
Hikaye, küçük bir kasabada yaşanan bir zehirlenme vakası ile başlıyor. Annesi zehirlenen on küçük köpek yavrusundan biri olan "Chirli"yi, orta yaşlı bir kadın olan Damaris sahiplenir. Babasız büyüyen, çok küçük bir çocukken akrabalarının yanında yaşamak zorunda kalan Damaris, on sekiz yaşında evlendirilir. Evliliğinde de çocuk sahibi olamaz. Bu yüzden olmayan çocuğu yerine koyar bu köpeği. Özenle ve sevgiyle büyüttüğü yavruya, çocuk sahibi olabilseydi çocuğuna koymak istediği "Chirli" adını verir. Sıcacık başlayan hikaye bir anda buz gibi bir hal alacak.
"Annelik mi, mesleği mi? Yaşadıkları, ezilmesi, yaşadığı yer mi? İnsan neden sever, neden acımasızlaşır? Neden vicdanlıdır, neden nefret eder?" hikaye boyunca sürekli sorduğumuz sorular oluyor. Köpeği bu kadar severken Damaris'i yaşananlara sürekleyen duygu neydi?
Kısacık hemen okunabilecek bir kitap ama yaşattığı duygular sizi alt üst edebilir. Köpek sahibi biri olarak bazı yerlerde içim gitti.
Okumak isteyenlere keyifli okumalar..