···Okunma: 30 Mayıs 2025 00:00 Prof. Dr. Figen Çok ve Dr. Öğr. Üyesi Petek Akman Özdemir'in editörlüğünü ve alanında birçok çalışma yapmış olan çeşitli üniversitelerin akademik kadrosunda bulunan öğretim üyelerinin katkılarıyla hazırlanmış olan bu kitap, genç yetişkinlik dönemi olarak tanımlanan 20’li ve 30’lu yaşlarda bireylerin yaşadığı psikolojik, sosyal ve duygusal değişimleri gelişim psikolojisi perspektifinden ele alır. Kitap, özellikle psikoloji öğrencileri, rehberlik uzmanları ve genç yetişkinlerle çalışan profesyoneller için hem teorik hem uygulamalı bir kaynak niteliğindedir.
Kitabın Genel Yapısı:
Yazarlar, kitabında Erikson’un psikososyal gelişim kuramını temel alarak bu yaş dönemini “yakınlık kurma vs. yalnızlık” ve “üretkenlik vs. durgunluk” gibi temel gelişim görevleri üzerinden ele alır. Aynı zamanda bireyin kimlik, kariyer, ilişkiler, evlilik, çocuk sahibi olma, bağımsızlık gibi konularla yüzleştiği bu dönemin zorluklarını ve fırsatlarını bütüncül bir şekilde irdeler.
Kitabın Ana Başlıkları:
1. Yetişkinliğe geçiş ve yetişkinliğin anlamı
2. Genç yetişkinlik dönemine ilişkin kuramsal yaklaşımlar
3. 20'li ve 30'lu yaşlarda fiziksel ve psikolojik sağlık
4. Beliren yetişkinlikte ve genç yetişkinlikte kişilik özellikleri
5. Kimlik gelişimi
6. Cinsel kimlik gelişimi: Beliren yetişkinlikte cinsel yönelim
7. Beliren yetişkinlik ve genç yetişkinlik yıllarında adalet, eşitlik ve haklara dayalı ahlak anlayışı
8. Beliren yetişkinlikte ve genç yetişkinlikte yaşam doyumu
9. Beliren yetişkinlerde işlevsellik açısından aile ilişkileri
10. Beliren yetişkinlik ve genç yetişkinlik dönemlerinde aşk ve romantik ilişkiler
11. 20'li ve 30'lu yaşlarda uyum sorunları
12. Beliren yetişkinlikte kariyer gelişimi ve yönetimi
13. Beliren yetişkinlikte ve genç yetişkinlikte toplum yanlısı ve saldırgan davranışlar
14. Afetlerden ve acil durumlardan sonra beliren yetişkinlerin ve genç yetişkinlerin toplumsal katılımı
15. Siyasi toplumlaşmada eğilimler, aktörler ve beliren yetişkinlik
Kitabın Gücü:
* Kuramsal temelli: Erikson başta olmak üzere gelişim kuramcılarının görüşleriyle destekli.
* Kültürel bağlam: Türkiye’deki genç yetişkinlerin yaşadığı özgül sorunlara değinir (aile bağımlılığı, ekonomik zorluklar, toplumsal baskılar).
* Uygulamalı yaklaşım: Rehberlik çalışmaları, psikolojik danışma süreçleri ve eğitim ortamları için kullanılabilir örnekler içerir.
Eleştirel Yorumum:
a) Avantajları:
* Akademik ama sade bir dil
* Türk gençlerinin sosyokültürel bağlamını dikkate alması
* Uygulayıcılara yönelik somut tavsiyeler sunması
b) Sınırlılıkları:
* Daha çok akademik bağlamda yazılmış; kişisel gelişim okuyucusu için biraz “ders kitabı” havası taşıyabilir.
* 40’lı yaş ve sonrası gelişime dair bilgi içermez; dönemsel odaklıdır (hem bir avantaj hem de bir dezavantaj olarak ele alınabilir.
Kimler için uygun?
* Psikoloji öğrencileri
* PDR öğrencileri
* Gelişim psikologları
* Psikiyatri hekimleri
* Rehber öğretmenler ve gençlerle çalışan uzmanlar
* Kendi gelişimini kuramsal olarak anlamak isteyen genç yetişkinler
Sonuç olarak, bireyin yetişkinliğe geçişte yaşadığı içsel ve sosyal dönüşümü anlayabilmek için oldukça değerli bir kaynaktır. Özellikle Türkiye bağlamında gençlerin karşılaştığı gelişimsel görevleri anlamak için hem teorik hem uygulamalı bir pencere sunar.