Gayet sakindim aslında, son paragrafta beni siz delirttiniz!
2025 28. kitabı
Okunma: 09 Mayıs 2025 17:57
Bell Hooks tarafından yazılan ve ilk kez 2000 yılında yayımlanan Feminizm Herkes İçindir, aslında feminizme dair hiçbir şey bilmeyenlere önerilecek bir el kitabı niteliğinde. Zaten Bell Hooks da bunu kitabın başında belirtiyor, ne zaman feminizm hakkında kulaktan dolma bilgilere rastlasam ve onlara feminizmin aslında ne olduğunu ve ne olmadığını anlatsam, insanlar bunu makul seviyede anlıyor ve bazen de hakkaniyetle yaklaşıyorlardı diyor. O zamanlarda, keşke her şeyi akademik dilden sıyrılmış basitçe anlatan bir el kitabı olsaydı diyordum ve bunu ben yazdım, diyor. Gerçekten de feminizme ve aslında genel olarak sol kanattaki ideolojilere bakış, tabanda hep kulaktan dolma bilgilerle taşınıyor. Sadece feminizmle ilgili bir kitap okuduğum için şu uygulamada bile bana ‘’erkek düşmanı’’ dendi. Üstüne üstlük beni ‘’kendi doğama uygun davranma’’ konusunda da ikna etmeye çalışan bir güruh var burada. 21. Yüzyılda hala feminizm, erkek düşmanlığıyla özdeş tutuluyor, güleyim mi ağlayayım mı bilemiyorum. Kitabı yazan kadın bile erkek düşmanlığı ile ataerkil hiyerarşiye karşıt konumda bulunmanın birbirinden farklı şeyler olduğunu açıklamaya çalışırken gariban Beyza mı anlatacak bunlara feminizmi dedim içimden… Arkadaşlar vallahi ben sizin cahilliğinizle uğraşamam, daha ilk dakikadan benim başım ağrıyor yahu. Buna ilaveten bizim için (feministler için) hani bunlar erkek düşmanı falan diyorsunuz ya, bir şeyi kırk kere söylerseniz gerçek olurmuş haberiniz ola, benden söylemesi. Kitaba dönecek olursak, Bell Hooks aslında sadece kadın-erkek ilişkilerine değil, ırkçı düzene, sosyo-ekonomik bağlamdaki sınıf eşitsizliğine ve ebeveyn şiddetine de odaklanıyor. Feminizmi eğer ataerkil hiyerarşiye kafa tutmak olarak tanımlıyorsak o zaman bizim yoksulluğa, ırkçılığa ve şiddetin her türlüsüne karşı çıkmamız gerekir diyor. Çünkü bunlar da hiyerarşinin doğasına içkin biçimde ortaya çıkan ve varlığını bu hiyerarşi sayesinde koruyan şeyler. Yani kadınların erkeklerle eşit olması için ilkin kadınların kadınlar arasında eşit olması gerekir. Burjuva bir kadının ekonomik özgürlüğü olabilir ama evine çağırdığı temizlikçi yine kadın oluyor ve kadınların bir kısmı yine günün sonunda enformel ekonomilerde, düşük ücretle çalışmış oluyor, bizim kendi içimizde önce bu sorunu çözmemiz gerek diyor. Sonra Amerika’da siyah ve beyaz kadınların feminizmin farklı noktalarında durduğundan bahsediyor. Kısacası Feminizmin ilk ortaya çıktığı yıllarda, bilinç yükseltme gruplarında benimsenen ‘’kız kardeşlik’’ ruhunu yeniden alevlendirebilmenin, feminist mücadele için önemini tekrar hatırlatıyor Bell Hooks. Odaklandığı diğer konulardan biri olan ebeveyn şiddeti, bana göre kitabın en önemli bölümlerinden biri çünkü erken yaşta ebeveynlerinden sevgi ve destek yerine fiziksel ve psikolojik şiddet gören çocuklar büyüdüklerinde hiyerarşinin neresinde olduğuna bağlı olarak yine kendinden güçsüzlere şiddet gösterme eğiliminde oluyorlar ki bu gruba çoğunlukla, kız arkadaş, sevgili, eş ve belki de yine çocuklar dahil olabiliyor. Yazarın bu kötücül zinciri kırmanın önemini vurgulaması bence çok kıymetli çünkü feminizmi bana göre tarih boyunca diğer tüm ideolojilerden ayıran şey, onun şiddetten, silahtan, fiziksel savaşlardan uzak olması ve devrimini hem söylemsel hem teorik olarak uzun soluklu bir nitelikte yürütmüş olmasıdır. Özetle FEMİNİST KADINLAR DEVRİMİ TOP TÜFEK KULLANMADAN YAPTILAR. O bana erkek düşmanı diyen herife sesleniyorum buradan, daha bu hafta sokak ortasında öldürülen kız kardeşim için hesap sormaya kalktığımda benim silahım yok, sadece sesim var. Politikacılarınızın hepsi koltuk sevdasından duymaz bu haberleri, işlerine gelmez ama sonra nüfusun artması ve ucuz iş gücü oluşması için birden sağlık kuruluşlarında doğum kontrol yöntemlerini ücretsiz dağıtmaktan vazgeçer. Futbol maçlarında ‘’NORMAL ADI ALTINDA VAJİNAL DOĞUMU’’ destekleyen pankartlar açtırırlar. İstiyorlar ki biz istemediğimiz halde hamile kalalım, kürtaj gibi SADECE BİZİM BEDENİMİZE İLİŞKİN BİR KARARI bile onlara sormadan almayalım ve tabii ki doktorlar dururken sadece onlar onaylamadığı için sezaryen doğum yapmayalım. Sonra da doğurduğumuz çocuklar büyüsün ve sokak ortasında katledilsin. Neyse anlayın işte, kadın bedeni üzerindeki hem siyasi tahakküm hem sosyal iktidar bizi çok sıktı ama yıldırmadı, bilesiniz. Sen çok dolmuşsun falan yazıyorsunuz ya hani, ASIL PROBLEMİN SİZİN DOLMAMIŞ VE TAŞMAMIŞ OLMANIZA BAĞLIYORUM. Feminizm hakkında erkek düşmanlığı(?) dışında hiçbir bilgisi olmayanlara da kitabı öneriyorum, gerçekten mala anlatır gibi anlatmış Bell Hooks, özellikle yalın bir dille anlatmış olmasının sebebini en başında açıklıyor(um) zaten. Benim bilmediğim şeyler yoktu içinde ama Feminizm101 seviyesindekilere öneririzzz. Sevgiler.
Feminizm Herkes İçindirBell Hooks · Bgst Yayınları · 20121,284 okunma