·352 syf.····Okunma: 09 Mayıs 2025 23:30 Ahmet Haldun Terzioğlu bana tarihi romanları tanıtan ve sevdiren ilk yazar. İlk okuduğum kitabı "Tomris Han" idi. O kitaptan sonra yazarın başka yazdığı tüm kitapları okumak istedim:) Herkes tarihi romanlara karşı önyargılıyken, benim zevkle ve tereddüt etmeden okuduğum kitaplar haline geldiler .Yazarın yazım tarzını çok beğeniyorum. Bu kitapta da aynı zevki aldım fakat içerik hayal ettiğim gibi değildi.
Bir kitap okuyarak elde ettiğim bilgilerin haddi hesabı yok resmen:) Tomris Han kitabını okuduğum yıl YKS sınavlarına hazırlanıyordum ve deneme vs. çözerken karşılaştığım sorularda Tomris Han'ı okurken öğrendiğim kavramlar sayesinde yapabilmiştim .Benim için kıymeti büyük bu kitapların . Genel çevreme baktığım zaman herkeste "tarihi kitaplar sıkıcı olur, hep bilimsel bir anlatım oluyor," gibi görüşlerin olduğunu fark ettim. Ama yazar , bu düşünceleri yıkacak ve önyargıları ortadan kaldıracak bir yazı tarzına sahip. Hiç sıkmadan bizi o zamanların içine çekiyor.
Kitaba gelecek olursak , tarihi bir herhangi bilgiye bakmadan, Kiok Han kimdir ? diye araştırma yapmadan başladım kitaba ve Kiok Han'ı kitap ile tanıdım. Kiok Han'a dair tek bildiğim Mete Han'ın oğlu olmasıydı.
Kitap'ta Kiok Han'ın çocukluğundan başlayan , tahta çıkmadan önce babası Mete Han ile aralarının nasıl olduğu ve nasıl yetiştirildiği ile devam edip; tahtta kaldığı süre boyunca ne gibi seferler , savaşlar vs. yapmış , daha sonra nasıl vefat ettiğine kadar bir akışı olan bir kitap olacağını düşünmüştüm. Aslında umut ettiğim şekli de buydu. Çünkü merakım fazlaydı ve kitabı bu şekilde görmek isterdim.
Ama kitapta Talay adında bir bedizci' nin kendini bulma yolculuğu ve hayatını anlatılmıştı. Kiok Han sadece Talay'ın duyumlarıyla bize anlatılmıştı. Yani Kiok Han ' dan çok Bedizci Talay'ın hayatı anlatılmıştı. Kiok Han' a Talay ile tanışacağı zaman yer verilmiş gibiydi. Bu nedenlerden dolayı kitap hayal ettiğimden baya farklıydı.
Bu kitapta Kiok Han' dan daha çok Bedizci Talay anlatılmıştı. Tarihi bir araştırma yapmadım o yüzden Bedizci Talay'ın Kiok Han üzerinde ne kadar etkili bir insan olduğunu bilmiyorum ama Kiok Han'dan daha fazla bahsedilmesini beklemiyordum.
Yazarın Tarihi kaynaklarda Kiok Han hakkında bilinenlerin sınırlı olduğundan dolayı böyle bir anlatım tercih edilmiş olabileceğini düşündüm.
Ahmet Haldun Terzioğlu'nu okumaya devam edeceğim. Benim için okuma zevkini sağlayan bir yazım tarzı var.