2025 9. kitabı
Okunma: 10 Mayıs 2025 13:37
Ve, evet kitabı bitirdim. Tümüyle ele aldıkta güzel kitap, akıcı ve insanda okuma isteği uyandırıyor. Ne kadar bazı sahneleri fazlaca uzatılmış hikayelerden oluşsa da, “Acaba yazar sonunu nereye bağlayacak ?!” diye de düşündürtmüyor değil. Şimdi gelelim, benim kitapta beğenmediğim unsur ve nüanslara : 1. Fazla hikaye ortaya atılması ve kitabın bir bütün şekilde ele alınmaktan uzaklaşması. (Ki, bu kadar yersiz ve birbirinin benzeri olan hikayelerden farklı şekillerde de tasvir edebilirdi. Anlıyorum, gizem için hepsi, fakat aşırıya kaçılmıştı) 2. Aşırı fazla yersiz tasvir içermesi. (Evlerin düzeni, motifler, yolların şekilleri, temiz ve ya özenti olduğunu gösteren fazlaca tasvirler vb) 3. Araya serpiştirilen açık bir konuşma olmaması. (İki arkadaş arasında olan dialoglardan bahsediyorum. Demek istediğim, ikisinin de karşılaştıkları olaylar dizesini oturup birbirlerine anlatmamaları. Sadece ilk başta Dyson’ın sikke teması var. Belki de anlatsalar herşey daha düz bir şekilde anlatılır ve gizem kalmaz diye düşünüyorsunuz, fakat zannımca her şey daha farklı ele alınırdı o zaman) 4. Yazarın hikaye’nin sonunu bağlayamaması. (Evet, bir gizem arayışında olabiliriz fakat, aniden gelişen ve “sonuç, netice” kavramının yok sayılması benim için bir eksi oldu. Mesela: Dyson ve Phillips’in aniden akılları eserek, “yanan bir insanı” elleriyle koymuş gibi bulmaları ? Bu çok saçma bir sondu.) • İşte, kitap için özet fikrim. Daha fazlasını ChatGPT ile tartıştım :)
Üç SahtekarArthur Machen · Kızıl Panda Yayınları · 2019344 okunma