Bazen şöyle ince, kafa yormayan ama içi dolu bir kitap ararız ya… Elini yormasın, ama okuduktan sonra kafanda bir şeyler kalsın, hatta kaybolan okuma hızını geri kazandırsın. Vahşetin Çağrısı tam da öyle bir kitap. Sayfa sayısı az, ama anlattıkları ağır. İlk bakışta bir köpeğin doğaya dönüş hikâyesi gibi duruyor ama aslında insanı, sistemi, özgürlüğü anlatıyor. Okurken hem dinleniyorsun hem de bazı yerlerde ister istemez durup düşünüyorsun. Bu yazıda da o hislerin peşinden gideceğiz. Sakin sakin, uzun uzadıya kasmadan ama bir şeyler bırakacak şekilde. Çünkü bazen kısa bir kitap, insana unuttuğu şeyleri hatırlatır. Doğduğu, büyüdüğü, atalarının iz bıraktığı yerleri hatırlatır...
Romanın başkahramanı Buck, rahat bir hayat süren evcil bir köpektir. Ancak bir gece hizmetkâr tarafından çalınarak satılır ve kendini kuzeyde, altına hücum döneminin acımasız ortamında bulur. Bu da onda bir takım doğal değişimler meydana getirir Buck’ın yaşadığı bu ani geçiş, bireyin kapitalist sistemde nasıl bir meta hâline getirildiğinin açık bir göstergesidir. Kaliforniya’da sahibinin malı olan Buck, Yukon’da artık yalnızca iş gören, yük taşıyan bir “emek nesnesi”dir. Jack London, işçilerin sistem içinde araçsallaştırılmasına ve insani yönlerinin hiçe sayılmasına Buck üzerinden dikkat çeker.
Roman boyunca doğanın acımasız kuralları hâkimdir: hayatta kalmak için güçlü olmak gerekir ve bu güç bazen insanın içindedir. Buck’ın hayatta kalmak için içgüdülerine dönmesi, insanın doğal yapısının da bir tür "kurtuluş yolu" olabileceğini gösterir. Uygarlığın sunduğu yapay güvenlik duygusunun aksine, doğada var olmak, mücadele etmek ve kendi ayakları üzerinde durmak, gerçek anlamda bir varoluş biçimi olarak sunulur. Kısacası bazen “biz mağaramızda mutluyuz” diyebilmek, moderniteyi reddebilmek büyük bir adımdır.
Buck’ın hikâyesi, uygarlık ile doğa arasındaki çatışmanın somut bir örneğidir. Roman boyunca Buck, önce kurallara uymaya çalışır, sonra kendi yolunu çizmeye başlar ve en nihayetinde içindeki “vahşi” sesi dinleyerek ormana karışır. Bu süreç, bireyin sistemin kalıplarından sıyrılıp öz benliğine dönüşünü simgeler. Jack London, burada sadece bir doğa romantizmi yapmaz; aynı zamanda bireyin medeniyetin yapay ve baskıcı yapısına karşı özüne dönme arzusunu işler. Bu anlamda Vahşetin Çağrısı, özgürlük arayışının politik bir metaforudur.
Romanın benim için unutulmaz sahnelerinden birinde Buck, yeni sahiplerinin tüm zorlamalarına ve şiddetine rağmen kızağı çekmeyi reddeder. Dövülür, itilip kakılır ama kıpırdamaz. Bu, onun ilk bakışta bir inatlaşması gibi görünse de, aslında sistemin dayatmalarına karşı içgüdüsel bir başkaldırıdır. Buck artık körü körüne itaat etmeyecektir. Bu direniş, kısa vadede ona acı verse de, uzun vadede hayatını kurtarır. Çünkü kısa süre sonra kızağı çeken diğer köpekler, kırılan buzun altında can verirken Buck hayatta kalır.
Bu sahne, bize önemli bir sosyolojik ve bireysel mesaj sunar:
Bazen küçük acılara göğüs germek, bizi büyük felaketlerden koruyabilir.
Ayrıca bu olay, sorgulamadan uyum sağlayanların değil, gerektiğinde durup düşünerek direnenlerin ayakta kalabileceğini gösterir. Buck’ın kızağı çekmeyi reddetmesi, sadece fiziksel değil (yediği dayağı ufak bir bedel olarak değerlendirirsek), aynı zamanda ruhsal bir kurtuluştur.
Romanın sonunda Buck artık zincirlerinden kurtulmuş, kendi yasalarıyla yaşayan, özgür bir varlığa dönüşmüştür. Bu dönüşüm, yalnızca bir hayvanın doğaya dönmesi değil, aynı zamanda sistemin çarkları arasında sıkışan bireyin kurtuluşudur. London’ın sosyalist görüşleri göz önüne alındığında, Buck’ın başkaldırısı, ezilen sınıfların ayağa kalkışına yönelik bir çağrıdır. Buck, itaat eden evcil bir hayvandan, doğayı dinleyen bağımsız bir güce evrilir. Bu, tam anlamıyla bireysel bir devrimdir. Buck'ın başardığını günümüzde insanların kaçı başarabiliyor? Bizim bu çarkın dışına çıkmamız 21. yy. dünyasında gerçekten mümkün müdür?
Buck, doğaya döndüğünde yalnızca vahşi yaşama değil, kendi öz benliğine kavuşur. İçinde bastırılmış olan sesi dinler ve ormanın çağrısına kulak verir. Belki de bu sadece Buck’a özgü bir hikâye değildir. İnsan da zamanla yabancılaştığı doğadan, doğduğu topraklardan uzaklaştıkça kendine yabancılaşır. Oysa dağlarımız, ovalarımız, ırmaklarımız hâlâ orada... Belki de gerçek huzur, insanın modern hayatın karmaşasından uzaklaşıp, köklerine dönmesindedir. Çünkü bazen insan, en çok ait olduğu yerde kendini bulur. Ne de olsa taş yerinde ağırdır.
Vahşetin Çağrısı, yalnızca bir hayvan hikâyesi değil; sistemin insanı nasıl köleleştirdiğini, doğasından kopardığını ve emeğini nasıl sömürdüğünü anlatan derinlikli bir metindir. Buck’ın yaşadığı dönüşüm, hem bireysel hem de toplumsal özgürleşmenin bir simgesi olarak düşünülebilir.
Belki de Buck ve Beyaz Diş, farklı zamanlarda, farklı koşullarda ama aynı içgüdüsel çağrıyla hareket eden iki ruhun hikâyesidir. Biri evcil konforun ardından doğaya dönerek özgürleşir, diğeri vahşilikten evcilleşerek güvenliğe ulaşır. Biri zincirlerini kırar, diğeri zincirlerin içindeki sevgiyi keşfeder. Bu iki karakterin yolculuğu, Jack London’ın kaleminde birbiriyle çarpışan ama aslında aynı merkezde birleşen özgürlük arayışlarının öyküsüdür. Ve belki de onlar, ormanın derinliklerinde bir gün karşılaşıp birbirlerine sadece şu soruyu sorarlar: “Sen hangi yoldan geldin?”
Vahşetin ÇağrısıJack London · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202443,1bin okunma