·133 syf.····Okunma: 13 Mayıs 2025 04:16 Shakespeare'in yazım tarihi net olmayan, 1602-04 civarlarında yazıldığı tahmin edilen oyunu Yeter ki Sonu İyi Bitsin; All's Well That Ends Well.
Sorun komedyası türünde olan bu oyun, soyluluğun aileden geçen bir şey mi yoksa kişinin kendi karakteriyle mi ilgili olduğu sorusunu masaya yatırıyor ve şahsi fikrini de "kendi karakteriyle ilgili" olduğu yönünde belli ediyor.
Mütercimin kitabın başında(yaklaşık 17 sayfa) "Üzerine Birkaç Söz"ünü okuduktan sonra oyun üzerinde hislerim ziyadesiyle olumsuz yönde hareketlenmişti ancak okuduktan sonra o kadar da olmadığını düşünüyorum.
Evet klasik Shakespeare dili bu oyunda hemen hiç yok, o yüzden Shakespeare okumaya bu oyundan başlanılmasa daha iyi olur. Şiirsellik ise diğer oyunlarındaki kadar olmasa da yine kendisini belli ediyor ama diğer oyunlarla arasında büyük bir fark olduğu da su götürmez bir gerçek.
Hikayede yaşarken çok ünlü olan bir doktorun kızı Helena'nın, mucizevi bir ilaçla Kral'ın dermansız hastalığını iyi edip ödül olarak (Rousillon kontu)Bertram'ın karısı olması da eleştirilmiş lakin bunun da pek yerinde bir eleştiri olduğunu düşünmüyorum. Neticede burada gerçek bir hikayeden söz edilmiyor.
Bekaret hususunda da bazı noktalara değinilmiş ("Aslında, doğal düzende bekâreti korumak doğru olmaz. Bekâretin kaybı insanlığın kazancıdır: Bekâret kaybolmasaydı hiçbir bakire dünyaya gelmezdi." vesair) bu düşüncelere de katılmadığımı belirterek geçiyorum bu konuyu.
Sırf soylu olmayıp "bir doktorun öksüz kızı" olduğu için istemediği evliliğe karşı "Bağışlayın efendim, sizin ayağa kalkmanız beni yerlere mi düşürmeli?" diyerek Helena'yı terkedip Paris'e kaçan Bertram'ın, en sonunda hatasını anlayıp Helena'yı kabul etmesi ve oyunun "iyi" bitmesi güzel ama Bertram'ın adamı Parolles'in bütün foyasının ortaya çıkmasına rağmen ölümden kurtularak hiçbir yaptırıma uğmaması da tuhaf geldi. Keza yüzük-yatak olayı da "bir anda olup geçiştirilmiş" hissi verdi.
Velhasıl okunabilir bir oyun lakin kitap ücretlerinin böylesine arttığı bir dönemde bunu satın almak yerine kütüphaneden okumanız daha mantıklı olacaktır(:
13.05.2025