···Okunma: 02 Mart 2025 23:16 2017 Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan Japon asıllı İngiliz yazar Kazuo Ishiguro’nun ‘Günden Kalanlar’ kitabını okurken bende uyanan vurgu kısaca, “Her ne iş yapıyorsanız yapın, onu hakkıyla yapın,” oldu. Pek çok yerinde, İngiltere yapımı ‘Downton Abbey’nin sahneleri canlandı gözümde. Bu arada ‘Günden Kalanlar’ da 1993’te filme uyarlanmış bir eser. İlk bakışta ‘Aşağıdakiler ve Yukarıdakiler’ kurgusu gibi görünse de aslında pek de öyle değil. Sonuçta kimse kimseyi o işi yapmak için zorlamıyor ve verilen hizmet karşılığında alınan bir bedel var. Ishiguro’nun dikkat çeken bir espri anlayışı olduğunu belirtmeliyim. Ama asıl ilginç olan bir Japon’un İngiliz kültürüne bu kadar derinlemesine girebilmiş olması. Hindistan’da yemek masasının altında dinlenmeye çekilen aslanın akıbeti beni rahatsız etmiş olsa da söz konusu İngiliz kültürü olunca ‘Bu ne ki!’ diye düşündüğümü itiraf ediyorum. Eser, ‘vakar’ kelimesine açıklık getirme çabası etrafında dönüyor. “Vakur değilseniz, isterseniz Şah olun neye yarar!” demeye getiriyor. Günümüzde ara ki bulasın! İşte kitaptan bir alıntı: “Evin yanıyorsa ev halkını oturma odasına toplayıp tam bir saat kaçış yollarını tartışmazsın, öyle değil mi?” (s. 168)