2025 163. kitabı
Okunma: 11 Mayıs 2025 00:00
"İLKOKULDA YARATICI DRAMA" "Doğaçlama, kişilerin önceden hazırlanmadan veya bir metin üzerinden çalışmadan anlık olarak sahnelemele içeren yöntemdir. Yaratıcı drama alanında bu çalışmanı bulguları, doğaçlamanın öğretmenler ve çocuklar arasında devam eden ilişkisel aktiviteyi incelemeleri için analitik bir araç olarak kullanılabileceğini ve duyarlı öğretim anlayışlarını derinleştirme potansiyeline sahip olabileceklerini gösterir. Doğaçlamada kişiler belirli bir kurala bağlı kalmadan ve performansın pek çok öğesini anlık olarak bırakabilirler." Günümüz eğitim anlayışı artık sadece bilgiye ulaşmayı değil, o bilgiyi işleyebilmeyi, paylaşabilmeyi ve empatiyle anlamlandırabilmeyi de önceliyor. Bu noktada, klasik öğretim yöntemlerinden sıyrılarak çocukların bireysel potansiyellerine ulaşmalarını sağlayan en etkili araçlardan biri de yaratıcı drama. Geleneksel eğitim yöntemlerinin öğrencilerde sınırlı etki bıraktığı günümüzde, yaratıcı drama giderek daha fazla önem kazanan bir öğrenme yöntemi. Çocukların sadece bilgi değil, hayal gücü, empati ve ifade becerileri kazanmaları da artık eğitimin önemli bir parçası. Yaratıcı drama, bireyin yaşantılarından ve hayal gücünden yola çıkarak bir durumu, olayı ya da kavramı canlandırarak, rol alarak ve doğaçlama yaparak öğrenmesini sağlayan bir eğitim yöntemidir. Tiyatro değildir ama tiyatro tekniklerinden yararlanır; sahneye koymak için değil, öğrenmek, sorgulamak ve deneyimlemek için vardır. Gaye Yılmaz ve Tuğçe Özcan'ın "İlkokulda Yaratıcı Drama Uygulamaları 1" adlı kitabı, ilkokul öğretmenleri, drama liderleri ve bu alana ilgi duyan herkes için yaratıcı dramanın pedagojik değerini ve ilkokul düzeyinde nasıl uygulanabileceğini detaylı bir şekilde sunan önemli bir kaynak. Bu kitap, ilkokul seviyesinde öğretim yapan eğitimcilere yönelik, yaratıcı drama tekniklerinin ders planlarına entegre edilmesini sağlayan bir rehber niteliğinde. Her biri MEB kazanımlarına uygun olarak hazırlanan etkinlikler; amaç, araç-gereç, süre ve adım adım uygulama talimatlarıyla birlikte sunuluyor. Öğretmen için büyük kolaylık sağlayan bu yapı, doğrudan sınıf ortamında uygulanabilecek şekilde tasarlanmış. “İlkokulda Yaratıcı Drama Uygulamaları 1” adlı kitap da bu alandaki eksikliği gidermeye yönelik, uygulamaya dönük somut bir kaynak sunuyor. Kitap, teorik bilgileri pratik örneklerle birleştirerek, öğretmenlerin sınıf ortamında yaratıcı dramayı etkin bir şekilde kullanmalarına rehberlik ediyor. Yaratıcı dramanın ilkokul eğitimindeki yerini ve önemini vurgulayarak başlıyor. Ardından, yaratıcı dramanın temel kavramları, ilkeleri ve pedagojik hedefleri açıklanıyor. Kitabın en önemli kısmı ise, ilkokul düzeyine uygun, farklı temaları ve öğrenme kazanımlarını hedefleyen çok sayıda yaratıcı drama uygulamasına yer vermesidir. Kitabın en güçlü yönlerinden biri, teorik bilgileri soyut bırakmayıp, ilkokul öğretmenlerinin doğrudan sınıflarında uygulayabileceği somut ve detaylı drama etkinlikleri sunmasıdır. Her bir uygulamanın amacı, süreci, materyalleri ve olası kazanımları açık bir şekilde belirtilmiştir. Kitapta farklı temalara, öğrenme alanlarına ve yaş gruplarına uygun çok sayıda drama uygulaması yer alması, öğretmenlere zengin bir kaynak sunar. Yazarlar, yaratıcı dramanın sadece eğlenceli bir etkinlik olmadığını, aynı zamanda öğrencilerin sosyal, duygusal, bilişsel ve dil gelişimlerine önemli katkılar sağladığını pedagojik ilkelerle destekleyerek açıklar. Kitaptaki uygulamalar, öğrencilerin yaratıcılıklarını, hayal güçlerini ve problem çözme becerilerini geliştirmelerine yönelik tasarlanmıştır. Bu uygulamalar genellikle şu unsurları içermekte; * Isınma ve Tanışma Oyunları: Öğrencilerin rahatlamalarını, enerjilerini toplamalarını ve birbirleriyle etkileşim kurmalarını sağlayan çeşitli oyunlar ve etkinlikler sunulur. * Rol Oynama ve Doğaçlama Çalışmaları: Öğrencilerin farklı rollere bürünerek olayları ve durumları deneyimlemelerine olanak tanıyan doğaçlama temelli çalışmalar detaylı bir şekilde anlatılır. * Öykü ve Metinlerle Drama: Çocuk edebiyatı eserlerinden veya özel olarak hazırlanmış metinlerden yola çıkarak yapılan dramatik çalışmalar ve bunların pedagojik kazanımları açıklanır. * Hareket ve Ritim Çalışmaları: Öğrencilerin bedenlerini kullanarak ifade becerilerini geliştirmelerine yönelik hareket ve ritim odaklı drama etkinlikleri sunulur. * Oyunlaştırma ve Canlandırma: Öğrenilen konuların (örneğin, bir tarihi olay, bir bilimsel kavram veya bir sosyal tema) drama yoluyla oyunlaştırılması ve canlandırılmasına yönelik örnek uygulamalar yer alır. * Değerlendirme ve Yansıtma: Yapılan drama çalışmalarının ardından öğrencilerin deneyimlerini paylaşmaları, öğrendiklerini yansıtmaları ve süreci değerlendirmeleri için kullanılabilecek yöntemler sunulur. Kitap üç temel özelliğiyle öne çıkıyor: 1. Yıllık Plan Desteği: Kitap, ilkokul seviyesine uygun bir yıllık drama planını haftalara bölerek sunuyor. Bu yönüyle sadece teori anlatmıyor, uygulama için öğretmene hazır malzeme veriyor. 2. Etkinlik Taslakları ve Açıklamaları: Her drama etkinliği; amaç, hedef kazanım, araç-gereç, süre ve aşamalar şeklinde sistematik olarak yazılmış. Öğretmenler bu bölümleri sınıfa doğrudan uygulayabilir. 3. Gözlem ve Değerlendirme Formları: Her etkinlik sonunda yer alan gözlem formları sayesinde öğretmenler çocukların gelişim süreçlerini takip edebiliyor, etkinliğin ne kadar etkili olduğunu analiz edebiliyor. Öğretmenlerin derslerini daha etkileşimli, eğlenceli ve anlamlı hale getirmelerine yardımcı olacak değerli bir çalışmadır. Yaratıcı dramanın ilkokul eğitimindeki potansiyelini anlamak ve uygulamak isteyen herkes için kesinlikle önerilir. Kitapla Kalın.
İlkokulda Yaratıcı Drama Uygulamaları 1Tuğçe Özcan · Ceres Yayınları · 20248 okunma