···Okunma: 16 Mayıs 2025 17:24 Annesinin “tarih ve gizem” diye tanıttığı Mary Anning’in hikâyesi. Lyme Regis’in (Güney İngiltere) fosil avcısı. Falezlerde tehlikeye aldırmadan sevdiği işi yapıp para kazanan; Cuvier, Agassiz, Owen gibi meşhur isimlerde şaşkınlıkla karışık saygı yaratan biri.
Dinozor (korkunç kertenkele) ismi bile konulmadan onları bulup olabildiğince az hasarla çıkarmada bilindik bir nâma ulaşıyor bu kasabalı kız. İsmine asla yeterli atıf yapılmıyor tabii. İchthyosaurus (balık-kertenkele) ve Plesiosaurus fosilleri kitapta en çok rastladıklarımız sanırım.
Bir tür paleontoloji turizmi oluşan Lyme Regis’te aynı zamanda tarihin en büyük heyelanlarından biri de gerçekleşiyor; kraliçe bile geliyor buraya.
Darwin bu fosillerin yarattığı tartışma ortamı, merak ve kanıtlar sayesinde de türlerin kökeni hakkındaki hipotezini keşfediyor.
Gerçekten nereden ne alaka diyip şaşıp kalıyorsunuz. Kesin bir şey varsa o da paleobiyoloji ve paleontoloji hakkındaki sürüyle buluntu, şiddetli bir şekilde bu kasabayı ve Mary Anning’i işaret ediyor.
Kesinlikle bilinmeli dediğim biyografilerden biri daha…
Profilimde “Ufkumu Genişleten Kitaplar” kısmında benzer türdekileri bulabilirsiniz.