"Direniş" Julian Fuks’un 2015 yılında yayımlanan ve uluslararası alanda büyük yankı uyandıran romanıdır.
Eser, yazarın ailesinden ilhamla kaleme alınmış otobiyografik ögeler barındıran bir kurmaca metindir.
Roman, askeri diktatörlükten kaçan bir Arjantinli ailenin Brezilya’ya göç ettikten sonra bir çocuğu evlat edinmesini ve bu evlat edinme sürecinde ortaya çıkan kimlik sorunlarını merkezine alır.
"Direniş",
minimalist ama duygusal gücü yüksek bir anlatımla ilerleyen, politik ile kişisel olanı ustaca iç içe geçiren bir roman.
Julian Fuks, sessizliğin ve bastırılmış travmaların nasıl kuşaktan kuşağa aktarıldığını çok katmanlı bir dille anlatıyor. Anlatıcı zaman zaman yazarın kendisiyle çelişiyor, anlatıyı sorguluyor, hatta okuyucunun gözünde güvenilmez hale geliyor.
Bu da romana edebi anlamda bir derinlik kazandırıyor.
Kısacası Direniş, hem bir büyüme hikayesi hem de politik hafızaya tutulan bir ayna olarak okunabilir.
Yazarımız Julián FUKS:
Brezilyalı bir yazar, eleştirmen ve gazetecidir. 1981 yılında São Paulo’da Arjantinli göçmen bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Ailesinin geçmişi,
Latin Amerika’nın diktatörlük dönemlerindeki politik göçlerine uzanır.
Eserlerinde genellikle kimlik, göç, hafıza ve aidiyet temalarını işler. Julian Fuks, edebiyat eleştirmeni kimliğinin yanı sıra Folha de S. Paulo ve Revista Cult gibi önemli yayınlarda da yazılar kaleme almıştır.
İyi okumalar dilerim.
Julián Fuks