Direniş

Julián Fuks
Abisine ithafen onun ve ailesinin hikâyesini kaleme alan anlatıcı Sebastián, Arjantin sokaklarında dolaşırken geçmişe döner, köklerinin peşine düşer. Anlatıcının annesi ve babası tıp eğitimi almış ve 70’lerde Arjantin’de cunta dönemini yaşamış devrim destekleyicileridir. Babası işkence görmüş bir Yahudi, annesiyse Katolik’tir. Tedavide insani yöntemleri geliştirmek için çalışan bu iki psikanalist solun farklı görüşlerini destekler: Baba silahlanmayı savunurken, anne silahsız mücadele taraftarıdır. İlişkilerindeki ortak nokta cunta dönemine dair taşıdıkları korku ve travmadır. Arjantin’de evlat edinecekleri yeni doğmuş bir bebek hikâyenin merkezine oturacak “abi”ye dönüşür. Bir kardeşin dünyaya gelişi ve Brezilya’ya zorunlu göç, aile için yeni kırılmalara sebep olacaktır. Direniş, kimliğin, aile bağlarının, sürgünün alabileceği farklı biçimlerin; bir yere, bir aileye, kendi geçmişinize ait olmanın ne anlama geldiğine dair bir anlatı. Jabuti Yılın Kitabı Ödülü 2016 (Brezilya), José Saramago Edebiyat Ödülü 2017 (Portekiz) ve Anna Seghers Ödülü 2018’i (Almanya) kazanan Direniş, Brezilya’nın yükselen edebiyat yıldızlarından Julián Fuks’un olağanüstü cesaretini ve becerisini sergiliyor.
160 sayfa
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Bazen bir acının içine sığan tek şey sessizliktir.
160 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
27 saatte okudu
Julián Fuks’un evlatlık alınan abisinin öyküsünü anlatmaya çalıştığı bu kitabın boyu yazarın çocukluğu kadar bırakılmış, kısacık. Kolları yetişkin bedeninden çıkma, upuzun. Belleğin yüzeyinde
Direniş
DirenişJulián Fuks · Timaş Yayınları · 2023133 okunma
160 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
‘Ama tartışmaya açık olmayan pişmanlıklar, abartılı olmayan acılar vardır. Masada icat edilmemiş, yudumlar ve çatal sesleri arasında, herhangi bir sohbet sırasında, hafifliğe yakınlığı reddeden, uzun uzadıya düşünülmemiş, gündelik sözlere uymayan hikayeler vardır. Belleğin yüzeyinde yaşamayan ama yine de unutulamayan, bastırılamayan olaylar vardır. Belirsiz şeyler hakkındaki bir şiir dizesi, tüm unutuşların bir acının içine sığabildiğini söyler ama şiir dizeleri her zaman doğruları yansıtmaz. Bazen bir acının içine sığan tek şey sessizliktir. Kelimelerin yokluğundan yapılmış bir sessizlik değil: Yokluğun kendisi olan bir sessizlik.’ . Direniş, evlatlık edinme-yurdundan edilme-karşı çıkma hakkında herhangi bir türe bağlı kalmamış kısa bir eser. Arjantin’in cunta döneminden Brezilya’ya zorunlu göç eden ailesini anlatıyor Sebastian. Cümleler savruk, zamanlar ve geçişler belirsiz görünse de yazar Julian Fuks çok etkiliyor beni. Yaşanılan kolektif acıların mikro düzeyde- bir çekirdek ailede yansımalarını ustalıkla gösterebildiğini düşündüm. Yer yer Zambra’yı da anımsamadım değil.. . Bengi De Sa Matos Paixao çevirisi, Barış Şehri kapak tasarımıyla ~
Direniş
DirenişJulián Fuks · Timaş Yayınları · 2023133 okunma
Pes etmek ya da direnmek
160 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
9 günde okudu
“Bu sadece bir hikaye değil, bu bir tarih” Kitapta anlatıcı olan Sebastian’ın evlatlık alınan abisinin hikayesi üzerinden kendi ailesini okuyoruz. Aile yaşadıkları Arjantin’den siyasi darbe sonrası
Direniş
DirenişJulián Fuks · Timaş Yayınları · 2023133 okunma
160 syf.
·
Puan vermedi
Julián Fuks, Direniş kitabıyla, Jabuti Yılın Kitabı Ödülü (2016)José Saramago Edebiyat Ödülü (2017) ve Anna Seghers Ödülü'nü (2018) kazanmış. Sebastián, abisinin isteği üzerine ona ithafen bir kitap yazmak ister. Abisi evlatlıktır. Cunta karşıtı olan anne ve baba farklı fraksiyonlarda devrimci mücadelenin içinde yer almış, sonunda Arjantin'i terk etmek zorunda kalmışlardır. Sebastián, Arjantin sokaklarında, aile tarihinin, Arjantin'in karanlık günlerinin izini sürerken, yazacağı hikâyenin peşindedir. Kaybedilen çocuklarının, evlatlık verilen torunlarının akıbetini öğrenmek isteyen Arjantinli annelerin ortak acısı, yurtsuzluğun sızısı içimi acıtsa da yine anlatımını çok kopuk bulduğum bir kitap oldu Direniş.
Direniş
DirenişJulián Fuks · Timaş Yayınları · 2023133 okunma
160 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
21 saatte okudu
Direniş / Julian Fuks 1970’lerin Arjantin’ine gidiyoruz, askeri darbenin hüküm sürdüğü yıllara. Sol görüşlü psikanalist bir çiftin darbe iktidardan sonra Arjantin’i terketmek zorunda kalmalarıyla başlıyor roman. Brezilya’ya zorunlu göçe hazırlanırlar, ülkeleri Arjantin’de her gün dava arkadaşları bir bir ortadan kaybolmaktadır çünkü. Üzerlerindeki baskıdan dolayı çocuk sahibi olamayan çift evlat edinir ve göç başlar ardından. Brezilya’da güvenli bir hayata kavuşunca da iki çocukları daha olur normal yollarla. Anlatıcımız bu üç çocuklu ailenin ortancası Sebastian’dır. Yazardır Sebastian. Evlatlık olduğunu bilen abisi ona evlatlık çocukların hikayelerini yazmasını önerir ve Sebastian bu vesileyle Arjantin’e, hem abisinin hem kendinin köklerini aramaya gider. Ve böylece ait olma, aile bağları, diktatörlük dönemi, sürgün, zorunlu göçlerle harmanlanmış hem otobiyografik hem kurgu bir eser ortaya çıkmış olur Direniş’le. Hayata, zamana, coğrafyaya, olaylara, insanlara, aileye, kardeşlere ve iktidara karşı başlı başına bir “Direniş”. Direniş; Jabuti Edebiyat Ödülü, Oceanos Edebiyat Ödülü José Saramago Edebiyat Ödülü, Anna Seghers Ödülü gibi birçok önemli ödül sahibi bir eser. Hem de Latin Amerika Edebiyatına ait ki konuyla da ilgiliyseniz okuma okuma listenize ekleyin derim. Ben çok sevdim.
Direniş
DirenişJulián Fuks · Timaş Yayınları · 2023133 okunma
160 syf.
·
Puan vermedi
Direniş //
Julián Fuks
Julián Fuks
70’lerin Arjantin’inde askeri cunta döneminde yaşananlarla başlar her şey ve bu dönemde evlat edinilen küçük bir bebeğin hikâyesini anlatır Sebastian bizlere. Devrim destekçisi Yahudi bir baba ve Katolik bir annenin ülkelerinden sürgün edilişine, kendi topraklarında bir “üvey evlat” gibi yaşayışlarına odaklanan Direniş; teslimiyet ve kaygı arasında gelip giden yüzlerin kendilerinden, evlerinden, ülkelerinden koparılmasını; kimlik arayışını, aile bağlarının bambaşka biçimlerini ve aidiyet duygusunu anlatır. Durgun, yer yer zorlayan bu metni çok sevdim.
Direniş
DirenişJulián Fuks · Timaş Yayınları · 2023133 okunma
160 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 saatte okudu
Arjantinli yazar Julian Fuks’un Direniş adlı romanı, özkurmaca türünde kaleme alınmış, son derece güçlü bir aile anlatısı. Fuks, ailesinin geçmişine bakarak evlatlık alınan ağabeyinin aidiyet sorunlarını ve kendi kimlik arayışını sorguluyor. Roman, Brezilya’daki askeri diktatörlükten Arjantin’e sürgün edilen bir ailenin hikâyesini merkeze alarak, kimlik ve siyasi travmaların iç içe geçtiği bir kurgu inşa ediyor. Otobiyografik unsurlarla kurmaca arasındaki ince çizgiyi ustalıkla koruyan yazar, sade ama etkileyici üslubuyla her cümlede okuyucuyu bir duygunun, bir anının veya tarihsel bir olayın içine çekiyor. Bu nedenle, yalnızca bir aile hikâyesi değil, aynı zamanda politik çalkantılarla dolu bir göç hikâyesi de okuyoruz. Direniş, yazarın kurduğu cümlelerle, hissettirdiği duygularla ve güçlü politik altyapısıyla dopdolu bir metin. İyi ki karşıma çıktı. Çok sevdim.
Direniş
DirenişJulián Fuks · Timaş Yayınları · 2023133 okunma
Julıán FUKS/ DİRENİŞ
160 syf.
10/10 puan verdi
"Direniş" Julian Fuks’un 2015 yılında yayımlanan ve uluslararası alanda büyük yankı uyandıran romanıdır. Eser, yazarın ailesinden ilhamla kaleme alınmış otobiyografik ögeler barındıran bir kurmaca metindir. Roman, askeri diktatörlükten kaçan bir Arjantinli ailenin Brezilya’ya göç ettikten sonra bir çocuğu evlat edinmesini ve bu evlat edinme sürecinde ortaya çıkan kimlik sorunlarını merkezine alır. "Direniş", minimalist ama duygusal gücü yüksek bir anlatımla ilerleyen, politik ile kişisel olanı ustaca iç içe geçiren bir roman. Julian Fuks, sessizliğin ve bastırılmış travmaların nasıl kuşaktan kuşağa aktarıldığını çok katmanlı bir dille anlatıyor. Anlatıcı zaman zaman yazarın kendisiyle çelişiyor, anlatıyı sorguluyor, hatta okuyucunun gözünde güvenilmez hale geliyor. Bu da romana edebi anlamda bir derinlik kazandırıyor. Kısacası Direniş, hem bir büyüme hikayesi hem de politik hafızaya tutulan bir ayna olarak okunabilir. Yazarımız Julián FUKS: Brezilyalı bir yazar, eleştirmen ve gazetecidir. 1981 yılında São Paulo’da Arjantinli göçmen bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Ailesinin geçmişi, Latin Amerika’nın diktatörlük dönemlerindeki politik göçlerine uzanır. Eserlerinde genellikle kimlik, göç, hafıza ve aidiyet temalarını işler. Julian Fuks, edebiyat eleştirmeni kimliğinin yanı sıra Folha de S. Paulo ve Revista Cult gibi önemli yayınlarda da yazılar kaleme almıştır. İyi okumalar dilerim.
Julián Fuks
Julián Fuks
Direniş
DirenişJulián Fuks · Timaş Yayınları · 2023133 okunma
160 syf.
8/10 puan verdi
·
25 saatte okudu
Bir direnişin öyküsü, hem içerde hem dışarda. Kitabın içinde de geçen bir ifade ile söylemem gerekirse, bir ailenin hem siyasi hem de geleneksel tarihini okuyoruz. Güney Amerika edebiyatı ile inişli
Direniş
DirenişJulián Fuks · Timaş Yayınları · 2023133 okunma
160 syf.
9/10 puan verdi
Evlat edinilmiş bir çocuğun evdeki güçlü varlığı ve toplumdan dışlanmaya çalışılan halkın(ailenin) içte ve dışta biriken güçlü enerjisinin kesişimini anlatıyor. uzun zamandır bu kadar keyifle bir kitap okumamıştım. beni üzen tek şey kitabıma çantamda su dökülerek yıpranmış olması. aslında belkide kitap tamda oradan oraya göçen bir ailenin hikayesi gibi yıpranmış durumda ama yinede böyle olsun istemezdim.
Direniş
Direniş
Direniş
DirenişJulián Fuks · Timaş Yayınları · 2023133 okunma
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.