Direniş / Julian Fuks
1970’lerin Arjantin’ine gidiyoruz, askeri darbenin hüküm sürdüğü yıllara.
Sol görüşlü psikanalist bir çiftin darbe iktidardan sonra Arjantin’i terketmek zorunda kalmalarıyla başlıyor roman. Brezilya’ya zorunlu göçe hazırlanırlar, ülkeleri Arjantin’de her gün dava arkadaşları bir bir ortadan kaybolmaktadır çünkü.
Üzerlerindeki baskıdan dolayı çocuk sahibi olamayan çift evlat edinir ve göç başlar ardından. Brezilya’da güvenli bir hayata kavuşunca da iki çocukları daha olur normal yollarla.
Anlatıcımız bu üç çocuklu ailenin ortancası Sebastian’dır. Yazardır Sebastian. Evlatlık olduğunu bilen abisi ona evlatlık çocukların hikayelerini yazmasını önerir ve Sebastian bu vesileyle Arjantin’e, hem abisinin hem kendinin köklerini aramaya gider.
Ve böylece ait olma, aile bağları, diktatörlük dönemi, sürgün, zorunlu göçlerle harmanlanmış hem otobiyografik hem kurgu bir eser ortaya çıkmış olur Direniş’le.
Hayata, zamana, coğrafyaya, olaylara, insanlara, aileye, kardeşlere ve iktidara karşı başlı başına bir “Direniş”.
Direniş; Jabuti Edebiyat Ödülü, Oceanos Edebiyat Ödülü José Saramago Edebiyat Ödülü, Anna Seghers Ödülü gibi birçok önemli ödül sahibi bir eser. Hem de Latin Amerika Edebiyatına ait ki konuyla da ilgiliyseniz okuma okuma listenize ekleyin derim. Ben çok sevdim.