2025 18. kitabı
#alıntı Ülkemde insanlar hâlâ para ve güç kazandıklarında birey olabiliyorlar. Ailelerin, evlatlarının bileklerini demiri döver gibi bükmesinin tek nedeni, şu altın bilezik takıntısıdır. Yani; bizi tekrardan dört ayaklı yapan pranga sevicilikleridir. Özgür düşünce ve sorgulama zihinsel çeşitliliği sağlayan bilinçli mutasyonlardır. Çağa adapte olmuş akımlar da ancak bu yolla toplumlarda vücut bulur. Matematik bir ifade, yazı dilidir. Düşünce ve anlama metodu değil. Soyutu somut yapmaya yarayan sanatsal üretimlere benzer. Farklı boyutlardaki maddesel evreni iki boyutlu hâle getirir. Çağımız insanının en büyük hatası düşünmeyi bilmeyen nesillere matematik öğretmesidir ki bu; Roma’nin Latince düşünen nesillere Yunanca okutmasına, Şamanları araplaştırmasına benzer. Bu da katkı maddesiyle ambalaj ömrü uzatılan küflü düşüncelerin toplumun tamamına sirayet etmesine neden olur. Tüketmeyen, sahip olmayan, güruha dâhil olmayan da sözüm ona güçsüzleşerek kaybettiğini, gerçekte ise ifade edilmeyip anlaşılmadığını hisseder. En sonunda da elimine olur.” Kitapta altını çizdiğim o kadar çok satır oldu ki bana kalırsa en can alıcı olan buydu… Okutanlar aksini de iddia edebilir elbet. Mor Kurdele, varoluş felsefesi üzerinden sorular yönelterek bireyselcilikten toplumsal katmanları ele alıyor. Fikret ve Sevda ile değil bilinen ilk kutsal hikâye Adem ile Havva’ya kadar dayanıyor. Kadın-erkek eşitliği ya da eşitsizliği, dünya üzerinde işlenen ilk cin*yet ya da int*har mı demeliyiz? O okurun kendisine kalmış… Habil ile Kabil’in genetik kodları halen bizimle midir? Bilinmez… Biyoloji öğretmeni olan Sevda, öğretmenliği severek yapan eğitim sistemini (hangi zaman diliminde olursak olalım, sanıyorum ki düzelmeyecek, düzeltilemeyecek bir konu…) eleştirel bakış açısıyla aktarırken toplum tarafından dayatılan bazı âdetlerin keskinliği, evrensel bazda bazı yetilerin yozlaştırılması, kadınların tek görevinin annelik olması, olamayanların ve bununla başa çıkamayanların ise sesi olan bir karakter çizilmiş. İki farklı karakter üzerinden; Erkek Dili’ ve ‘Kadın Dili’ anlatımıyla kaleme alınan #morkurdele roman gibi okunacak bir eser değil. Her Ay Okuyanlar Kulübü Mor Kurdele Erdi Erden
Felsefe
Mor KurdeleErdi Erden · Parlayan Kitap · 202410 okunma