Puan vermedi·93 syf.····Okunma: 16 Mayıs 2025 11:57 Hüseyin Rahmi Gürpınar okudunuz mu?
Yazarın eserleri oldukça eğlenceli iki eserini arka arkaya okudum ve bir gün içerisinde bitti.
“Şık” Hüseyin Rahmi’ nin kaleme aldığı ilk eseri ve oldukça kısa ama okumasında bir o kadar keyifli kahkaha atarak okuduğumu itiraf etmeliyim
Dönemin kanayan yarası “yanlış Batılılaşma” romanımızın teması.
Baş kahramanımız Şöhret Bey daha havalı görünmesi için isminin önüne bir de “Şatırzade” unvanını ekliyor.
Şatırzade Şöhret Bey’ in bütün derdi Batılılaştığını etrafına göstermek ve tabi oldukça komik durumlara düşürüyor kendisini.
Edebiyatımızın züppe tipi olarak adlandırdığımız karakterlerindendir Şatırzade Şöhret Bey.
Züppe tipler mirasyedi, gösteriş meraklısı, işsiz, hakim olmadığı Fransa kültürüne hakimmiş gibi davranan, cümlelerin arasına Fransızca kelimeler koyan, Türkçe kelimelerin ne anlama geldiğini bilmezmiş gibi Fransızcasını arayan, Türkçeyi bayağı bir dil olarak gören, şık ve Batılı tarzda giyinmeye çalışan, Batılılaşma olayını şeklen değişme olarak algılayıp kendi kültürünü küçümseyen Batı’nın kültür ve medeniyetinden de bir o kadar habersiz kişilerdir.
Şatırzade Şöhret Bey de bu züppe tipinin bütün özelliklerini taşır; düşkün bir kadını sırf Fransız olduğu için metresi olarak görür, baba mirası yer, işsizdir, annesinin elmas küpelerini çalar, temelsiz fikri ve kültürel çatışmalara girer hatta bir sokak köpeğini evcil köpek gibi komik şekilde giydirip süsleyerek yanında gezdirir( köpek bütün komedinin temelini oluşturur ) ve Batılılaşma uğruna kendisini oldukça komik hallere sokar.
Keyiflenmek için muhakkak okumalısınız, kahkahalarınızın eşlik edeceğine eminim.
Dönemin “yanlış Batılılaşma” olgusunu işleyen bir eser olarak okunmasını göz önünde bulundurarak elbette.
Okumayı düşünenlere şimdiden bol eğlenceli okumalar diliyorum.