2025 83. kitabı
Sait Faik Abasıyanık… Onun öykülerinde olmak demek günlerdir evinizin küçük odasından çıkmasanız da yaşamın içinde olmak demektir. İnsanları, mekanları ve olaylarıyla kaldırım taşlarının tozunu hissetmek demek bir şehrin. Son Kuşlar’da o özlenen kuşlar, insanlardan alacaklılar. Çünkü insan yaşamın her döneminde doğayı yok etmekte oldukça cömert davranıyor. Gökyüzüne sanki kalemle çizmiş o siyah noktaları belki de gün gelip göremeyeceğiz diyor yazar. En çok da çocuklara üzülüyor. Yitirdiğimiz değerler, insanlar, vedalar, kayboluşlar ve değişen her şey o artık uğramayan kuşlarda vücut buluyor. Onların olmadığı bir dünya umudun da getirilişinin bir belirtisi olsa gerek. Yazarın öykülerindeki mavilikleri okurken umudunu yüklediği balık ağlarını çeken balıkçılara da insan çok anlam yüklüyor. Balığın bolluğu ile kayığın ve tayfanın hayalleri bütünleşiyor onun öykülerinde. Yosun kokusu burnunuza geliyor. Balığın çok tutulduğu günkü coşku dönüş yolculuğuna yansıyor satır aralarında. Elleri boş da dönse, yazar denizin kokusunu öyle güzel serpiştirmiş ki esintisini hissedip yine de mutlu oluyorsunuz. Kendi Kendime öyküsünün ismine inat yazar sizi de dahil ediyor hayallerine. Kendisiyle birlikte doğa resmi hayal ediyorsunuz, sonra bir kayığın içinde resmediyorsunuz kendinizi. Sakince kıyıya ilerlerken, kıyıya vurmak ile kıyıya ulaşmak arasındaki yaşamsal farklılık dikkatimi çekiyor düşüncede. İskorpit, ıstakoz, dülger, martılar, balıkçılar, balık ağları ve kayıklar arasında yeryüzünde iyi ki yalnız değiliz diyorsunuz. Çünkü insan dışındaki diğer her şey duygularımızı bütünlüyor. Bunların her birini birer öykünün içerisinde rastlamak, yeni arkadaşlar edindiriyor okuyucuya. Bir çavdar ekmeği ile kırk kuruşluk kaşar peynirini dudaklarınıza sürerken, vapurun aldığı yol kadarını hayallerime sığdırdım. Daha çoktu ama öykü kısa sürdü… Bundan sonra nerede bir kırlangıç yuvası görsem gözüm o kadını arayacaktı diğer yandan. Belki yıllar sonra yuvayı tekrar ziyaret etmek isteyecekti kim bilir. Sait Faik yaşasaydı da ben o kırlangıç yuvasındaki kadını gördüm diyebilseydim diye geçirecektim içimden belki.
Son KuşlarSait Faik Abasıyanık · The Kitap Yayınları · 202517,1bin okunma