Anlattığı olaylarda geçmişi canlandırma yöntemini kullanan #JulesMichelet romantik tarihçilerin en tanınmış isimlerinden biridir.
Eserlerinde tarihi güncelleştirerek okuru o zamanlara götürüp tekrar yaşatabilen yazarın en önemli eseri Fransa Tarihi'dir. Bunun dışında Kadınlar Tarihi ve İncil'in Tarihi de öne çıkan eserlerindendir.
Fransız Tarihi adlı eserinde ciltlerden birine Rönesans adını vermesi ile bu terimin yaygınlaştırdı. Orta Çağ düşünce yapısı ve değerlerinden nefret etmesi ile bilinen tarihçi yazar Michelet, tarihsel olayların halkın mücadelesi ve duyguları ile şekillendiğini vurgulaması ile de önem kazanmıştır.
Yazarın bu eserinin çevirisinin de güzel bir hikayesi var;
Michelet in #Deniz adlı eserinin çevirisinde onemli bir rolü olan Nöroşirurji uzmanı Talat Kırış, denizciliğe merak salınca hayranı olduğu yazarın bu kitabını keşfeder ve çevrilmesini çok ister. Hastalarından biri olan Ela Güntekin onun bu isteği kırmaz fakat çeviriyi tamamlayamadan vefat eder. Kalan kısmı ise Faika Cansın Stewart üstlenir ve bu güzel eser Türk okuyucusu ile buluşturur.
Deniz, denize meraklı ve deniz aşığı insanlar için sayfalarında kaybolabilecekleri bir kitap. Bu kitap biraz bilim, biraz otobiyorafi, biraz anı, biraz gezi, bazen tarih ve bazen de şiirsel betimlemeler ile doğanın muhteşem manzarası...
İçerisinde balinaları,balıkları, deniz bitkilerini, denizanalarını, deniz kabuklularını,yalıyarları,gelgitleri, kutupları, deniz fenerlerini (denizfenerlerinin Fransan'dan örnek alınarak yayılmasını), keşifleri, deniz kızlarını, sirenleri, deniz hukukunu, balıkçıları, denizin tedavi gücünü ve daha nicelerini bulabilirsiniz. Elinize bir harita alarak bilmediğiniz manzaraları bile keşfedebilirsiniz.
Burnunuzda denizin iyot ve yosun kokusu, kulaklarınızda martı ve dalga sesleri elinizde Jules Michelet in Deniz kitabı, gerisi size kalmış...
🪼
@dogan_kitap