Nisan 2025
Doğan Kitap
Sıralamalar

2025 41. kitabı
Okunma: 11 Mayıs 2025 03:01
Belki de hepimiz, içimizde bir deniz tasiyoruz. Bazen sakin, bazen dalgali. Ama hep derin... Orijinal ismi Fransizca La Mer olan "Deniz" kitabi, Michelet tarafindan sadece bir doga olayi olarak degil, yaşayan, hisseden, düşünen bir varlik olarak anlatiliyor. Denizi bilimsel bir açidan incelerken, onun şiirsel ve felsefi yönlerini de ön plana çikariyor.Benim gibi belgesel izlemeye bayilan biriyseniz bayilirsiniz. Bu kitapta, denizin insanda ilk etapta uyandirdigi korkuyu ve hayranligi aktarirken; uçsuz bucaksizligi, derinligi ve dalgalarinin gücüyle insanin doga karsisindaki halini anlatiyor. Deniz, sadece cografi bir unsur degil; insanlarin kültürel gekillenmesinde, duygularinda ve düsüncelerinde derin izler birakan bir varlik olarak, giirsel bir uslupla tasvir ediliyor.Kismen bir otobiyografi, kismen bir gezi yazisi, kismen de tarih anlatan bir doga guzellemesi... Bence bu kitabi kimler okumali? Denizi sadece izlemekle yetinmeyenler. Sessizligi duymayi bilenler. Firtinalari anlamak isteyenler. içinde bir yerlerde hala dalgalarin sesini taşıyan herkes...
2025 30. kitabı
Anlattığı olaylarda geçmişi canlandırma yöntemini kullanan #JulesMichelet romantik tarihçilerin en tanınmış isimlerinden biridir. Eserlerinde tarihi güncelleştirerek okuru o zamanlara götürüp tekrar
2025 112. kitabı
Jules Michelet / Deniz Sayfa:288 Tür: #otobiyografi #tarih #bilim Merhaba sevgili okur arkadaşlarım Denizlere okyanuslara ilginiz var mı? Eğer öyleyse bu kitap tam size göre şiirsel bir üslupla yazılmış kısmen tarih, bazen roman, bazen biyografi, bazen de bilim kitabı gibi düşünün. Okyanus her yerde görülebilir . Her yerde gösterişli ve ürkütücü görünecektir. Her yöne bakan burunların çevresinde de. Kıyılar tarafından çerçevelenmenin onu sıkıştırıp öfkelendirdiği, uçsuz bucaksız ama sınır içinde tuttuğu alanlarda, çoğu zaman kör kayalara çarpan hızlı akıntılara şiddetle karıştığında daha da korkunç olur. Onun sonsuzluğu görülmez ama hissedilir, duyulur, sonsuz olduğu hissedilir ve bu, daha da derin bir izlenim bırakır. “Diğer taraftan deniz kendilerini ona emanet etmiş, onunla yaşamış, içli dışlı olmuş insanları kendine öyle bir bağlar ki ondan asla ayrılamazlar. Küçük bir limanda güçten düşüp işlerinden ayrılan yaşlı gemi kılavuzları gördüm. Ama teselli bulamıyorlardı, sürünüyor, akılları başlarından gidiyordu.” #reklam #işbirliği #pr #hediye #deniz #julesmichelet #keşfet #okudumbitti #birçiçekbirkitap #5ağustos

Jules MicheletYazar · 6 kitap
Collège Rollin'de (Paris, 1821) ve École Normale Supérieure'de (1830) tedristen sonra Fransız Milli Arşiv'de şube başkanı olarak çalışmıştır. Michelet Demokrasi'nin inançlı bir taraftarı ve dahi Ruhban sınıfı'nın sert bir muhalifti. Yurtsever ruhluydu. 1838 yanında Académie des sciences morales et politiques'e üye olarak alınıp Collège de France'ta tarih profesörü olarak çalışmıştır. Şubat 1848 Devrimi'nin etkileri iyice görülmeye başlayınca, derslerinde onları en fazla destekleyenlerden biri olan Michelet yine de siyasi hayata aktif katılmamıştır. Louis-Philippe devrinin sonunu onaylayarak izledi. Büyük eserini (Histoire de France) yavaşlatıp 1853 yılına kadar Histoire de la revolution française adlı coşkun ve birçok ciltten oluşan eserini yaratmıştır. III. Napolyon'un darbesinden sonra (2 Aralık 1851'de) Michelet gittikçe resmi pozisyonlarını kaybetti, çünkü hükümet üzerine yemin etmeyi reddetti. Sonraları töre ve felsefe bilimine dönüp vaktiyle çok okunmuş olan yazıları düzmüştür. Michelet'in mezarı Paris'teki Père Lachaise Mezarlığı'nda bulunur.