2018 20. kitabı
Okunma: 18 Şubat 2018 18:53
Öncelikle bu karşılıksız ve beklentisiz aşkta ilk dikkatimi çeken bilinmeyen "BEN" de bulunan tarifi zor gurur oldu. Bütün içinde yaşadığı tarifsiz acılara, beklemelere, özlemlere, ötekileştirilmeye rağmen asla vazgeçmediği gururuna hayran kaldım. Şöyle ki, aşık olduğu adamın kendısine herhangi bir davranışının, hiçbir mecburiyet veya isteksiz kibarlıktan yapılmasına tahammül edemeyeceği için kendi içinde saklamayı yeğliyor her şeyi hatta çocuğunu bile çünkü onu tanıma arzusundan değil acıma belki mecburiyet için onunla birlikte olması, onsuz olmasından çok daha yakıcı ve zor kadın için, Bir diğer hissettiğim ise, annelik duygusunun kadınlık duygusunu bastırdıgı ve acılarına bir tutamda olsa merhem olduğu. Oğlu doğduktan sonra umursamaz, her defasında unutan adam yerıne sevgisini paylaştırmayı seçmeden hepsini oğluna sunmayı yeğliyor ve acılarını ona duyduğu sevgiyle bastırıyor elbette içinde yaşadığı aşk devam ediyor ancak eskisi kadar acı duymadan. Aynı zamanda oğlunun iyi bir hayat sürebilmesi için toplumun ona olan bakış açısını veya kendı hissiyatlarını düşünmeden sevgilicilik oynuyor yani bir kadının ne kadar çok kimliğe bürünebileceği ve anneliği de gözler önüne serilmiş oluyor. Yine aşk kelimesinin ne kadar yakıcı, yıkıcı ve insanda nasıl bir tarumar edilmişlik, adanmışlık yaratabileceği de düşündürülüyor. Biri tarafından bu kadar çok sevilme hissini merak etmeden de yapamıyorsun. Mesela ben kadından ziyade umursamaz, unutan yazar da bu mektubun uyandırabileceği hissi merak ettim ve onu kurguladım kafamda kitap boyunca, Ve yine kadının adamı olduğu gibi değiştirmeden, iyi ve kötü yanlarını kabullenerek sevmeye devam ettiği harika verılmiş yani başkalaştırmıyor veya değişmediği kafansında isteği adam olamadığı için ona kızmıyor belki de aşkının büyüklüğünden kızamıyor, Son olarak okuduğum ve etkisinde kaldığım bir kitaptı. Ancak bu kadar sade ve açıklayıcı anlatılabilirdi bir aşk. Aşkın insanda nasıl bir etki yaratabileceği ve ne kadar temiz yaşanabileceğinin dile dökülmüş haliydi...
Bilinmeyen Bir Kadının MektubuStefan Zweig · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2022266,3bin okunma
Bu yorum görüntülenemiyor
inceleme yazın çok hoş olmuş.. ben kitabin ilk kısımlarında boğucu bir sevgi hissetmiştim.. ilerledikçe incelemendeki gibi saygı duyulası bir aşk olduğunu gördüm..
Bercee
İlk incelemem de bu yüreklendirici yorumun için teşekkür ederim.:)) Bende ilk başladığımda aynı hisse kapıldım ancak kadın zaten adamı boğmamak istemedığı bir şeyi yapmasına neden olmamak için saklıyor her şeyi yani sana katılıyorum saygı duyulası bir aşk bencede