Sabin Balasa-The Galaxy (1973)
Abi siz ne yiyip ne içiyorsunuz da böyle şeyler yaratabiliyorsunuz? Beynim almıyor. youtu.be/9CEsoEfzKfI?si=... 1973 yapımı bu kısa animasyon insanın doğuşundan medeniyetin kuruluşuna uzanan hikâyeyi anlatıyor. Cinsiyeti belli olmayan bir insan veya tanrı çocuğunu kayıtsız bir dünyaya getiriyor. Sonra keşifler, taşların şekillenişi, acılar ve mücadeleler… ana mesaj "İnsan rahatlıkla değil, sancıyla büyür." Görseller çarpıcı. Kullanılan animasyon tekniği her kareyi bir tablo gibi hissettiriyor. Renkler, şekiller, insanın doğayla bir oluşu… Sonuç insanlık koskoca evrende bir kıvılcım gibi parlayıp sönüyor. "Biz bu kocaman evrende neyiz ki?" diye düşünüyorsunuz. Kendi tanrılarını yaratan mitlerle sonsuzluğu arayan insanın trajedisi... Ama sonunda her şey evrenin kendini yeniden biçimlendirmesine dönüşüveriyor. Biraz hüzünlü biraz umutlu… Basit görünse de anlattığı şey insanlığın tüm varoluşu. İnsan doğar, taş yontar, acı çeker, gelişir, tanrılar yaratır ve evren onu yutar. İzledikten sonra bir süre sessiz kalıp düşünmek istiyor insan. Birkaç dakikada koskoca bir evreni hissetmek, evet olan tam da bu.
Sanat
·1 alıntı·