2025 12. kitabı
İnce Memed serisinden sonra “Ada Hikayeleri” serisine ancak şimdi başlama fırsatım oldu.Yaşar Kemal’in kalemini kesinlikle çok özlemişim... Dört ciltlik romanının ilk kitabı, yani "Fırat Suyu Kan Akıyor Baksana", insanın doğayla, geçmişle ve yitirdikleriyle kurduğu o derin ve sessiz bağı öyle ustalıkla anlatıyor ki… Her satırda bir sızı, her karakterde bir göçün, bir savaşın izi var. Yaşar Kemal, bu sefer Çukurova değil buram buram Ege kokan bu hikâyede sadece bir adayı değil, Cumhuriyet’in ilk yıllarındaki büyük değişimi, mübadeleyle yerinden edilmiş insanların taşıdığı acıyı da anlatıyor. Yunan mübadelesi, savaşın bıraktığı izler, yerinden edilmiş insanların iç dünyası aynı zaman da birinci dünya savaşı cephelerde verilen acı kayıplar ,yiten genç canlar ve geride kalan aileler her karakterde sessiz ama ağır dramlar.. Ada dan gönderilmek istenen Rumların yaşadıkları ve sonunda boş kalan ada.. Şimdi ikinci kitaba geçiyorum, o adadan çıkmak hiç kolay olmayacak bu belli oldu..
Fırat Suyu Kan Akıyor BaksanaYaşar Kemal · Yapı Kredi Yayınları · 20208,2bin okunma