Bu kitabı ilk okuduğumda zihnimde dönüp duran tek bir cümle vardı: "Güzellik ne kadar aldatıcı olabilir?" Oscar Wilde’ın kaleminden çıkan bu eser beni hem büyüledi hem de rahatsız etti — ama belki de tam da bu yüzden güçlü bir kitap olduğunu düşünüyorum.
Dorian Gray’in hikâyesi, bence yalnızca bir adamın çürüyen ahlaki yapısının değil, toplumun da ikiyüzlülüğünün aynasıydı. Dorian’ın gençliği ve güzelliği ile toplumun ona sunduğu sınırsız hayranlık, bana insanların dış görünüşe duyduğu takıntının ne kadar derin ve tehlikeli olduğunu düşündürdü. Bunu okurken, ben de kendi hayatımda neyi idealize ettiğimi sorgulamadan edemedim.
Ancak dürüst olmak gerekirse, bazı yerlerde Wilde’ın dili beni yordu. Özellikle Lord Henry’nin diyalogları... Evet, zekiceydi, evet düşündürücüydü ama bazen o kadar uzun ve süslüydü ki, karakterlerin samimiyetinden çok yazarın entelektüel oyunlarını izliyormuşum gibi hissettim. Bu, anlatımın büyüsünü zaman zaman zayıflattı benim için. Sanki Wilde, karakterlerin duygularını değil de kendi fikirlerini konuşturuyordu.
Yine de Lord Henry karakteriyle ciddi şekilde yüzleşmem gerekti. Onun görüşleri beni rahatsız etti çünkü içten içe bazılarına hak verdiğimi fark ettim. Bu, beni sarsan ama geliştiren bir okuma deneyimi sundu. Bence iyi bir kitap, insanı konfor alanından çıkarır, bu kitap da bunu fazlasıyla yaptı.
Sonlara doğru kitabın temposu biraz dengesizleşti diye düşündüm. Dorian’ın içsel çöküşü bence daha derin işlenebilirdi. Arada olan olaylar, karakterin psikolojisini yeterince derinleştirmeden geçti gibiydi. Yani olayların ağırlığına rağmen, duygusal etkisi zaman zaman havada kaldı.
Ama şu bir gerçek: Dorian Gray’in Portresi, uzun zaman aklımda kalan nadir eserlerden biri oldu. Bana “sonsuz gençlik” gibi yüceltilen kavramların aslında ne kadar lanetli olabileceğini gösterdi. Estetik ile etik arasındaki çizginin ne kadar bulanık olduğunu, insanların göremediği bir günahın nasıl katlanarak büyüdüğünü ve en sonunda ruhu nasıl zehirlediğini düşündüm durdum.
Sonuç olarak, eksik yanlarına rağmen, bu kitabı okuduğum için çok memnunum. Çünkü kendimi, dünyayı ve “güzel” olanın gerçekten ne anlama geldiğini sorgulamama sebep oldu. Bence her okurun, bu karanlık aynaya bir kez bakması gerekiyor.