·167 syf.····Okunma: 25 Mayıs 2025 00:54 Lois Lowry’nin Seçilmiş Kişi adlı eseri, duyguların, renklerin ve bireysel tercihlerin sistematik olarak ortadan kaldırıldığı, sözde kusursuz bir toplumda geçiyor. Ana karakter Jonas, on ikinci yaşına geldiğinde seçilir ve geçmişin tüm acılarını, sevinçlerini, anılarını taşıyan kişi olur. Bu görevle birlikte, daha önce hiç tatmadığı duygularla ve hiç bilmediği gerçeklerle karşılaşır. Böylece toplumun huzur adına bastırdığı değerlerin aslında insan olmanın en temel parçaları olduğunu keşfeder.
Jonas’ın hikâyesi, gençlik edebiyatında sık rastlanan bir “olgunlaşma anlatısı” gibi başlasa da kısa sürede felsefi bir derinliğe bürünür. Lowry, Jonas’ın iç dünyasındaki çatışmalar üzerinden bizlere “özgürlük nedir?”, “bireysel farkındalık toplumsal konforun önüne geçebilir mi?” gibi sorular yöneltir. Jonas’ın yaşadığı içsel dönüşüm, sadece bir karakter gelişimi değil, aynı zamanda toplumun değerlerine yönelik güçlü bir eleştiridir.
Seçilmiş Kişi, özellikle hafıza, empati, etik sorumluluk ve özgür irade gibi temaları ele alışıyla genç okura çok katmanlı bir okuma deneyimi sunar. Roman boyunca Jonas’ın duygu ve düşüncelerle yeniden tanışmasına şahit olmak, okurun kendi dünyasını da sorgulamasına neden olur. Çünkü bu hikâyede anlatılan yalnızca kurgusal bir distopya değil, aynı zamanda insan olmanın özüyle ilgili evrensel bir arayıştır.
Lowry’nin sade ama çarpıcı dili sayesinde, Seçilmiş Kişi yalnızca gençler için değil, her yaştan okuyucunun zihninde iz bırakacak güçlü bir anlatıya dönüşür. Okuduktan sonra dünyaya aynı gözle bakmak neredeyse imkânsızdır.