2025 6. kitabı
Okunma: 24 Mayıs 2025 22:49
Lev Tolstoy’un Kroyçer Sonat’ı, okuru hem rahatsız eden hem de düşünmeye zorlayan bir metin. Kitabı okuduğumda en çok etkilendiğim şey, bir insanın iç dünyasında kopan fırtınaların bu kadar derin ve keskin bir dille aktarılabilmesiydi. Roman, bir tren yolculuğu sırasında geçiyor. Yolculukta anlatıcı, geçmişte trajik bir olay yaşamış olan Pozdnişev adlı bir adamla tanışıyor. Bu adam, evliliği süresince yaşadığı krizleri, kendi bakış açısından anlatıyor. Hikâyesi giderek karanlık bir hal alıyor ve sonunda yaptığı korkunç bir şeyi itiraf ediyor: karısını öldürdüğünü. Tolstoy burada yalnızca bir suçun hikâyesini anlatmıyor; aynı zamanda insan ilişkilerinin, özellikle de evlilik bağının ne kadar karmaşık, kırılgan ve tehlikeli olabileceğini gösteriyor. Pozdnişev’in anlattıkları boyunca, kıskançlık, güvensizlik, gurur ve sahiplenme gibi duyguların nasıl bir insanda hakimiyet kurabildiğini gördüm. Bu karakter, zamanla kendi içindeki iyiyle kötü arasındaki savaşa yenik düşüyor. Kitabın adını aldığı Beethoven’ın Kroyçer Sonat adlı müzik eseri de hikâyede özel bir yer tutuyor. Sadece bir fon değil, olayların kırılma noktasında neredeyse bir karakter gibi karşımıza çıkıyor. Müzik burada duygu yoğunluğunu artıran ve atmosferi belirleyen bir araç hâline gelmiş. Kısa bir eser olmasına rağmen, Kroyçer Sonat çok katmanlı ve ağır. Tolstoy’un dili sade ama sarsıcı. Her cümlede, karakterlerin zihninde olup bitenleri derinlemesine hissetmek mümkün. Kitap boyunca en çok hissettiğim duygu, huzursuzlukla merakın iç içe geçmesi oldu. Çünkü ne olacağını bilseniz bile, karakterin nasıl bu noktaya geldiğini anlamaya çalışmak sizi içine çekiyor. Genel olarak, Kroyçer Sonat, sadece bir hikâye değil, aynı zamanda insan doğası üzerine bir sorgulama. Kendini haklı gören bir insanın nasıl adım adım karanlığa sürüklenebileceğini gösteren, güçlü ve sarsıcı bir anlatı. Kroyçer Sonat
Edebiyat & Roman
Kroyçer SonatLev Tolstoy · Bilgi Toplumu Yayınları · 201613,6bin okunma