2025 1. kitabı
Dostoyevski'nin 1866 yılında kendi hayatından esinlenerek 25 günde yazmak zorunda kaldığı roman. Yayıneviyle yaptığı anlaşmaya göre eğer bu romanı 25 gün içerisinde bitiremeseydi bir dahaki yazdığı romanlardan hak talep edemeyecekti. Hatta romanın yetişmesi ve iyi olması için sonrasında evlendiği Anna diye genç bir kadından yardım almıştır. Soylu bir ailenin çocuklarına eğitim vermek için aileye öğretmen sıfatıyla dahil olan zeki, gururlu, gözü kara, dobra Aleksey İvanoviç. İlk ve bir sonraki kumarını eğitim verdiği çocukların üvey ablası, aşkı Polina için oynamıştır. Belki de Polinanın ona geldiği gece beklediği karşılığı görseydi son kumarı olacaktı. Ama öyle olmadı. Çünkü Polina hastaydı. Sonrasında sadece kumar oynamak için oynadı. Polinayla olan karmaşık ilişkisi yüzünden kumara olan tutkusu ağır basmış ve gerçek aşkını unutmuştur. Yıllar sonra Polinanın kendisini unutmadığını ve sevdiğini öğrenmişse de artık çok geçtir. İnsan ilişkileri ve aşk konusunda şansı yaver gitmediği gibi kumarda da gitmemiştir. Çünkü kumarda her zaman kaybedersin. Kazansan bile. Kitap kumarın insanı ne zavallı bir hale sürüklediğine ve hayatını bitirdiğine çok iyi bir örnektir.
KumarbazFyodor Dostoyevski · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202388,4bin okunma