Müellifimiz Veki' b. Cerrah (m. 746-812) erken dönemin abid ve âlim zatlarından, son derece mütevazi ve kimsenin hakkında konuşmaktan haz almayan, nefsini tamamıyla "ilme" adamış güzide bir muhaddis ve fakih... Eserinde, yaklaşık 1/4 bir kısmı sahabi ve tabiine ait olan toplam 539 rivayette bulunuyor.
Teknik olarak değerlendirirsek: Eserin okunurluğu kolay, yazı puntosu ve hadis-i şeriflerin Arapça asıllarına yer vermesi son derece güzel. Ancak tercümesinde hiçbir şekilde tahric yapılmamış, rivayetlerin başka hangi eserlerde geçtiği veya sıhhat derecelerine değinilmemiş... Orijinal hali ne ise o şekilde piyasaya sürülmüş. Ve çok az yerde dipnot olarak şerhte bulunulmuş.
Bununla birlikte, manevi olarak; son derece yoğun, duygusal ve tetikleyici bir yönü var. Takvayı gözeten bir okuyucu için "hızlı okuma metodu" bu eserlerde geçerliliğini yitirir. Kitabu'z-Zühd'de bulunan hadisler öyle bir geniş hacme sahip ki, neredeyse İslam'ın tüm hayrını kapsamış gibi duruyor. Hemen her salih amele bir atıf var.
Rivayetlerin hemen bir çoğu Kütüb-i Sitte yazarlarının eserlerine aldıkları rivayetlerden müteşekkil; ilaveten "dünyaya Müslümanca bakmak" adına çok az eserde rastlayacağımız bir konu bütünlüğüne sahip. Lafzen tekrar eden hadis sayısı ise takribi 5-10 arası kadar.
Hadis okumayı, Hz. Peygamber'i (sav) ve ashabını dinlemeyi seven, genç ve ihtiyar her yaş ve meslek grubundan okuyucuya son derece tavsiye edilir buluyorum.
Son not: Hadislerin büyük çoğunluğu ciddi bir şerh gerektirmemektedir. Yine de haricen okumalar yapmayan bir kimse bazı sözlerin manalarını idrak ve amelde zorlanabilir.